h

Wake Zestienhoven: Fort Europa en de Libische variant

7 januari 2008

Wake Zestienhoven: Fort Europa en de Libische variant

Sommige verhalen wil je helemaal niet horen en toch moeten ze worden verteld. Dat is één van de functies van de Wake bij Zestienhoven, die zondagavond weer plaatsvond. De mensen blijven vertellen over het verschrikkelijke beleid dat vreemdelingenbewaring heet. Vertellen over mensen die soms al twee jaar in bewaring zitten zonder dat ze weten wanneer ze weer vrijkomen. In Nederland moet je heel wat hebben gedaan wil je twee jaar in de gevangenis terechtkomen, tenminste als je geen vreemdeling bent. In dat laatste geval ben je soms aan de goden overgeleverd. De god van de willekeur en die van de rechteloosheid.

In 'Fort Europa' is men op dit moment druk bezig met het opstellen van richtlijnen om te komen tot een uniform Europees vreemdelingenbeleid. Dat zou wellicht aan te bevelen zijn als alle voorgestelde richtlijnen niet wijzen in de richting van een nog strenger beleid en een volledige afgrendeling van Europa. Eén van de richtlijnen die binnenkort aan het Europese Parlement worden voorgelegd stelt voor dat vreemdelingen maximaal 18 maanden in detentie mogen worden gehouden. Je zou kunnen zeggen dat dit voor de situatie in Nederland een vooruitgang is. Mensen weten dan tenminste waar ze aan toe zijn, toch? Mocht u het niet met deze richtlijn eens zijn, dan kunt u een beroep doen op de europarlementariërs via de petitie 'Nee tegen de schandelijke richtlijn'.

Fort Europa onderhandelt ook met haar buurlanden om vluchtelingen er van te weerhouden naar de veilige stranden van Europa te vluchten. Eén van die buurlanden is Libië. Met Europees geld worden er nu in Libië maatregelen genomen om te voorkomen dat dit gebeurt. De overheid van Libië houdt daarbij niet van halve maatregelen. Geregeld worden er busladingen vol met vluchtelingen teruggestuurd naar de grens met Niger en Tsjaad. Zij worden daar zonder water en voedsel uit de bus gezet en aan hun lot overgelaten. Extra jammer voor hen is dat deze grens midden in de Sahara ligt en de buurlanden niet van zins zijn ze op te nemen. Met alle gevolgen van dien. Inmiddels hebben waarnemers ter plekke al vele skeletten gevonden.

Iedere eerste zondag van de maand vindt van 19 tot 20 uur een wake plaats bij Uitzetcentrum Zestienhoven (op Rotterdam Airport, bereikbaar met bus 33). Mocht u in bovenstaand verhaal aanleiding zien om ook uw verbondenheid met deze mensen vorm te geven, kom dan ook naar de wake: de volgende is zondag 3 februari.

Oane Sikkema

U bent hier