h

SP: Ook scholieren hebben stakingsrecht!

27 november 2007

SP: Ook scholieren hebben stakingsrecht!

Wethouder Geluk heeft vandaag een brief laten uitgaan naar alle leerlingen op middelbare scholen, waarin hij scholieren dreigt met straffen als ze deelnemen aan scholierenacties als die van de afgelopen dagen. 'Iedere scholier heeft het recht om te staken, net zo goed als ieder ander in Nederland', vindt SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen. 'Deze dreigementen van het stadsbestuur zijn regelrechte bangmakerij.'

In de brief aan de leerlingen schrijft Geluk: 'Je mag niet afwezig zijn van school om mee te doen aan spontane en wilde acties. (...) Je riskeert daarmee een taakstraf of een boete. De boete kan oplopen tot ruim 2000 euro.'
Theo Cornelissen reageert: 'Moet je voorstellen dat je dertien, veertien jaar bent en je krijgt via je leraar zo'n brief van de wethouder. Dat noem ik intimidatie - de overheid probeert op een repressieve manier iedere vorm van actie dood te slaan. Terwijl je juist blij zou moeten zijn met die acties: scholieren die opkomen voor een betere kwaliteit onderwijs en lesuren, wat wil je nog meer?'

Scholieren voeren op dit moment overal in het land actie voor een betere kwaliteit van lessen en tegen een ophokplicht om de jaarlijkse urennorm te halen. Woensdag is daarover een spoeddebat in de Tweede Kamer. Het LAKS heeft aangekondigd dat als de politiek zijn verantwoordelijkheid niet neemt, er vrijdag een grote demonstratie in Den Haag zal plaatsvinden. Natuurlijk zijn niet alle spontane acties even goed verlopen - vernielingen zijn nooit goed te praten en sommige scholieren weten niet goed genoeg waar de acties over gaan. Iedereen in Nederland heeft echter het recht te staken of te demonstreren, ook scholieren. Of die acties nu door het LAKS georganiseerd zijn of niet.

Weblog Theo Cornelissen: Scholieren niet laks (26-11-2007)
Weblog Jan Marijnissen: Scholierenstakingen (26-11-2007)

U bent hier