h

Rotterdam Verkeert: niet verkeerd!

26 november 2007

Rotterdam Verkeert: niet verkeerd!

Vandaag waren Josine Strörmann en Paul Mepschen, raadslid en medewerker van de SP-fractie, op bezoek bij Rotterdam Verkeert. Rotterdam Verkeert is een unieke organisatie: het richt zich op de verbetering van de kwaliteit van hulpverlening aan homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en werkt aan de ondersteuning van allochtone homo's en lesbo's.

Het team van Rotterdam Verkeert

'Een organisatie als Rotterdam Verkeert bestaat in andere steden helemaal niet. Heel wat steden kijken jaloers naar Rotterdam.' Dat zegt voorzitter van het bestuur van Rotterdam Verkeert, Hugo Bongers. Rotterdam Verkeert richt zich op hulpverleners en professionals in tal van sectoren: in de zorg, het onderwijs en in de welzijnssector. Homo's en lesbo's hebben vaak een zorgvraag die net even anders is dan hulpverleners gewend zijn. Leraren herkennen niet altijd problemen van leerlingen die met homoseksualiteit te maken hebben. Homoseksuele ouderen zijn vaak eenzaam - in verzorgingstehuizen lijkt homoseksualiteit soms helemaal niet te bestaan. Voor veel jongerenwerkers is (homo)seksualiteit vaak nog taboe.

Directeur Marijke Gerritsma: 'Er is nog voldoende werk te doen. Wij zijn ervoor om professionals te scholen en te trainen, zodat de hulpverlening toegankelijk wordt en blijft voor homo's en lesbo's.' Rotterdam Verkeert geeft ook advies aan beleidsmakers en organiseert studiebijeenkomsten en thema-avonden. Zo wordt door middel van een Dialoogtraject gewerkt aan het 'onderkennen, herkennen en erkennen van homoseksualiteit'. 'Wij richten ons met name ook op de ondersteuning van allochtonen, zegt Gerritsma. In het project i2 Rotterdam richten we ons met name op zogenaamde 'Dubbelbinders' - allochtonen die met een been in het homoleven staan, maar tegelijkertijd niet kiezen voor een breuk met familie en hun culturele omgeving. Wij willen voorkomen dat Dubbelbinders uitvallers worden en keuzes maken die niet goed zijn: drugs, prostitutie. Wij werken daarom aan netwerken voor deze jongeren waarop ze terug kunnen vallen en aan het bespreekbaar maken van homoseksualiteit.'

SP-raadslid Josine Strörmann SP-raadslid Josine Strörmann: 'Lang niet verkeerd, wat Rotterdam Verkeert doet. De SP steunt dat van harte. Tijdens de raadsvergadering van donderdag zal ik een voorstel indienen die het werk van deze club gemakkelijker moet maken. Wat blijkt namelijk is dat niet in alle deelgemeenten even soepel met homo-emancipatie wordt omgegaan. Maar welzijn is wel een verantwoordelijkheid van de deelgemeenten. Ik wil daarom dat de gemeente heel duidelijke afspraken gaat maken met deelgemeenten over de bestrijding van homo-intolerantie.'

U bent hier