h

Democratie bij de SP in de praktijk

2 november 2007

Democratie bij de SP in de praktijk

Bij de SP beslissen de leden over de koers van de partij - ook al wordt dat in de media wel eens anders gepresenteerd. Op het vijftiende partijcongres, dat op 24 november in de Van Nelle-fabriek plaatsvindt, nemen we belangrijke beslissingen om de fundamenten van de SP te versterken. Een inkijkje in de Rotterdamse voorbereiding op dat congres.

Het 15e congres heeft als thema 'De Fundamenten Versterken'. Het gaat er over de uitdagingen waar de SP de komende jaren voor staat. We willen onze politieke invloed verder vergroten om een beter Nederland in een betere wereld dichterbij te kunnen brengen. Maar dat lukt alleen als we de fundamenten van onze politiek en onze partij verder versterken. Kortom: het congres gaat over de ideeën, aanpak en organisatie van de SP.


Bestuursvergadering begin september

Hoe gaat zoiets in z'n werk? De partijraad, waarin alle afdelingsvoorzitters zitting hebben, stelt een congrescommissie aan. Die commissie komt met een congresstuk. Daarin analyseren zij de politieke situatie van dit moment en doen voorstellen om de SP verder te versterken. Dat stuk wordt eerst in het afdelingsbestuur besproken.


Ledenvergadering op 12 september

Vervolgens wordt het congresstuk besproken op een ledenvergadering, waarvoor alle Rotterdamse SP-leden worden uitgenodigd. De leden geven aan op welke punten het stuk volgens hen beter kan. Zo zal de Rotterdamse afdeling zich sterk maken voor meer initiatieven op het gebied van migranten, bonds- en bedrijvenwerk en internationale solidariteit, en een aantal voorstellen doen om de partijorganisatie te verbeteren.


Regioconferentie (de foto is van een conferentie elders)

De ledenvergadering kiest verder de afgevaardigden naar de regioconferentie en het congres. Iedere SP-afdeling mag een per vijftig leden afvaardigen. De afdeling Rotterdam mag dus 48 afgevaardigden sturen. Op de regioconferentie op 13 oktober gingen de leden uit heel Zuid-Holland en Zeeland in discussie met de congrescommissie over de voorstellen. Verder kozen zij de regiovertegenwoordigers, die namens de regio in het partijbestuur plaatsnemen. Voor de Rijnmond is dat Wiel Senden.


Ledenvergadering van 31 oktober

Vorige week heeft de congrescommissie een 'Nota van Wijzigingen' uitgebracht. Naar aanleiding van de ledenvergaderingen en regioconferenties hebben zij hun voorstellen verder aangepast. De afdelingen kunnen vervolgens besluiten over welke punten zij wijzigingsvoorstellen willen indienen, die op het congres in stemming komen. Rotterdam deed dat op een algemene ledenvergadering op woensdag 31 oktober.


Afdelingsvoorzitter Ineke Palm op de ledenvergadering

Alle wijzigingsvoorstellen van alle afdelingen komen half november per post bij de afgevaardigden terecht. In Rotterdam organiseren we nog één voorbereidingsbijeenkomst voor het congres: op woensdag 21 november discussiëren we met de afgevaardigden over de inbreng van andere afdelingen. Uiteindelijk worden de voorstellen om de fundamenten van de SP te versterken op 24 november op het congres vastgesteld. Ook wordt op het congres het nieuwe partijbestuur gekozen.


Stemmen op het 14e congres

Leden kunnen meer informatie over het congres vinden via de ledensite SPnet.
Ronald van Raak: 'Conflict in SP komt juist door democratie' (19-07-2007)

U bent hier