h

Bewoners Singelblokken begraven beleid WBR

18 november 2007

Bewoners Singelblokken begraven beleid WBR

Een kleine honderd bewoners van de Singelblokken in het Nieuwe Westen Noord liepen vrijdag in een begrafenisstoet met kist en spandoeken vanaf het Sparta-stadion naar het WBR-kantoor aan de Spaanseweg. Volgens de bewoners zijn de plannen van woningcorporatie WBR voor hun huizen over de hoofden van de bewoners gemaakt en ten dode opgeschreven. Als een volleerd begrafenisondernemer maakte buurtbewoner Rob Romijn bij het WBR duidelijk wat de bewoners willen: geen gedwongen uitverhuizingen en excuses voor de manier waarop de corporatie haar huurders heeft behandeld.

Half oktober maakte het WBR plotseling bekend dat zij de circa 130 huurders van Singelblok 1 aan de Essenburgsingel wil dwingen te verhuizen, om woningen samen te voegen en duur te verhuren en te verkopen. De corporatie doet alsof die plannen in kannen en kruiken zijn, maar niets is minder waar: er is nog geen onttrekkingsvergunning en als de politiek die niet afgeeft kan de corporatie niet aan de slag. WBR-districtsmanager Dominique Strörmann zegde vrijdag toe opnieuw in gesprek te gaan met de huurders over de plannen. Verder zullen de bewoners zullen met acties op de politiek gaan richten.

Plannen als die voor het Nieuwe Westen spelen in de hele stad: overal willen corporaties en politici goedkope woningen slopen of verbouwen om te vervangen door dure woningen. Een groot deel van die woningen zal leeg blijven staan en ondertussen wordt het tekort aan betaalbare woningen steeds groter. 'Jullie kunnen op ons rekenen', reageerde SP-raadslid Leo de Kleijn daarom op de actie. 'Wat de SP betreft is maar één resultaat goed genoeg en dat is dat het WBR-plan voor de Singelblokken van tafel gaat.' Ook de PvdA en de gehele deelraad Delfshaven hebben inmiddels verklaard de handelswijze van de corporatie af te keuren.

U bent hier