h

Re-integratierapport Rekenkamer bevestigt ervaringen SP

4 oktober 2007

Re-integratierapport Rekenkamer bevestigt ervaringen SP

De Rotterdamse SP-fractie kan de aanbevelingen van het rekenkamerrapport ‘Zicht op werk’, over het re-integratiebeleid dat Rotterdammers aan een reguliere baan moet helpen, onderschrijven. Er zijn miljoenen besteed zonder dat de gemeenteraad weet waaraan. De Rotterdamse raad heeft geen zicht op de effectiviteit van re-integratietrajecten in deze stad.

Josine Strörmann, SP-raadslid Re-integratie is bedoeld om mensen aan een baan in de samenleving te helpen. Mensen in de bijstand, mensen met een ID-functie - re-integratietrajecten zijn erop gericht mensen naar een zelfstandige baan en een eigen inkomen te leiden. De SP heeft al heel lang heel veel kritiek op hoe dat in Rotterdam wordt aangepakt. SP-raadslid Josine Strörmann: ‘De SP had al langer door dat we als raad niet goed geïnformeerd werden door wethouder Schrijer van Sociale Zaken. De rapportages over uitstroom uit de bijstand en re-integratie die we van hem krijgen roepen altijd meer vragen op dan ze spontaan beantwoorden.’

'De wethouder zeg't: 'geef mij maar een zak geld, dan regel ik het wel. Maar ik wil als raadslid invloed uitoefenen op die re-integratie. Zeker omdat ik weet dat het allemaal helemaal niet goed gaat. Als raad moeten wij willen sturen op de kosten en effectiviteit van de re-integratietrajecten. En dan moeten we allereerst er op kunnen vertrouwen dat de wethouder ons de goede cijfers levert.’

‘Ook als we uiteindelijk de juiste cijfers gaan krijgen zeg ik: vertrouwen is goed maar controle is beter. Dus zullen we als SP doorgaan met onze onderzoeken bij sociale diensten en praten met de mensen zelf over hun beleving van zo’n re-integratietraject. Neem bijvoorbeeld de honderden mensen die via bureau Maatwerk, een door de gemeente betaald re-integratiebureau, al maanden thuis zitten. Dat soort zaken gebeuren in de echte wereld, en die staat ver af van de technocratische houding van wethouder Schrijer. Hij is trots op cijfers, wij zijn trots op Rotterdammers die hun eigen weg in de maatschappij (her)vinden.’ Overigens is het in de ogen van de SP niet vanzelfsprekend dat uitstroom uit de bijstand altijd het goed is. Niet alleen de getallen zijn belangrijk. Voor de SP is nog veel belangrijker waar deze Rotterdammers naar uitstromen en hoe die uitstroom verloopt!

Het rapport wordt besproken op 18 oktober. De SP hoopt dan met andere partijen te zorgen dat de raad inzicht krijgt in re-integratie in Rotterdam.

U bent hier