h

Buurten in de Wijken: Spangen

8 oktober 2007

Buurten in de Wijken: Spangen

Tweemaal per maand op een maandag gaan de SP-raadsleden op stap in een Rotterdamse buurt. Deze keer was het de beurt aan Spangen.

Soep met bewoners op 't  Hoekie, het bewonerssteunpunt
Soep met bewoners op 't Hoekie, het bewonerssteunpunt gehuisvest op de hoek van de Willem Beukelszstraat en de Mathenesserweg.De zoete inval voor bewoners en straatgroepen. Hiernaast zit het winkeltje Sjoppie (van Con Dios) voor een gratis kopje koffie, een krantje en tweedehandspulletjes.

In gesprek met Wendel Balrak over het project Dirk Doende
In gesprek met Wendel Balrak over het project Dirk Doende. Dirk Doende is een initiatief van bewoners om de leefbaarheid (veel drugsoverlast) in buurt zoals de Dirk Danestraat (samen zijn ze druk doende) te verbeteren. Dit doen ze door bedrijfsruimtes geschikt te maken voor sociale bedrijvigheid, leegstaande woningen geschikt te maken, opgeknapt door jongeren zelf, voor jongerenhuisvesting met lichte begeleiding en grote en kleine initiatieven te ontwikkelen met bewoners en kunstenaars om de buurt mooier te maken. Aan dit project werken onder andere Het Hoekie, Sjoppie, Delphi opbouwwerk en bewoners van de Mathenesserweg mee. Verschillende organisaties zoals bijvoorbeeld Dosa en CVD proberen hiermee aan de haal te gaan waardoor alles erg vertraagd wordt, er te veel regeltjes zijn, en het initiatief daardoor uit handen van de bewoners dreigt te geraken.

Bewoners lunchen gezamenlijk, voor een euro, op 't Hoekie.
Bewoners lunchen gezamenlijk, voor een euro, op 't Hoekie.


" style="width:368px; border:0px; margin-top:4px;" />
De buurt om 't Hoekie, waar vroeger veel drugsoverlast was. Volgens de bewoners is er nog steeds veel overlast van dealers ondanks de geweldige veiligheidsindex cijfers. Volgens de bewoners is er niet veel veranderd. Alles ziet wat beter uit, aan de buitenkant maar op sociaal vlak is er weinig gebeurd.

Langs Machiel van Wolferen
Langs Machiel van Wolferen, hij runt al veertien jaar als vrijwilliger en ID/er een huiskamerproject voor islamitische jongeren vanaf 16 jaar aan het Staringplein. Per dag maken 80 tot 130 jongeren gebruik van de ruimte die bestaat uit drie verdiepingen, de vierde verdieping is voor hemzelf. In een vertrouwelijke sfeer, kunnen jongeren kletsen, thee drinken, waterpijp roken, fitnessen en een DVD-tje kijken (om daarna de film te bespreken). Machiel opent zijn deuren als jongerencentra gesloten zijn, gaat in gesprek met de jongeren en biedt een alternatief voor het criminele aanbod op straat.

Het Staringplein.
Het Staringplein.

Langs Annie Verdoold, waar de deur altijd en voor iedereen open staat in de Busken Huetsstraat.
Langs Annie Verdoold, waar de deur altijd en voor iedereen open staat in de Busken Huetsstraat. Annie, voorheen bekend van het TV-programma Lagerhuis en Rode Reuswinaar in 1997. Alle aandacht gaat naar de nieuwe bewoners, de ' witte rijken' die de buurt zouden moeten verheffen volgens Annie, ze heeft niet echt het idee dat zij wat voor de buurt doen. Ook laat het straatonderhoud te wensen over in Spangen. Annie:''Het gaat nu iets beter met Spangen, nu moet de gemeente ook de buitenruimte blijven onderhouden!"

Op stap in de buurt van het opgeknapte Bellamyplein
Op stap in de buurt van het opgeknapte Bellamyplein, oude kleine woningen zijn samengevoegd tot grote koopwoningen en zo ontstaat er statistisch weer wat minder armoede.De armen in de Bellamybuurt hebben het niet beter gekregen, maar worden weggejaagd als nieuwe 'stadvernieuwingsnomaden'.

Aan het begin van de Bellamystraat zit Oma van der Poel.
Aan het begin van de Bellamystraat zit Oma van der Poel. Oma moet volgend jaar haar deuren, na 55 jaar, sluiten. De crèche die zo'n beetje de hele buurt over de vloer heeft gehad voldoet niet meer aan de regeltjes. Dat is jammer want deze kinderopvang is er voor alle mensen aan de onderkant, een moeder die bijvoorbeeld om 5.00 in de ochtend naar haar werk moet, welke crèche is dan open? Ook vangen ze kinderen van zogenaamde illegalen op.

In gesprek met Oma. Josine vertelt haar dat als ze het voor het zeggen had, de marktwerking in de kinderopvang terug zou terugdraaien, die maakt de sector kapot.
In gesprek met Oma. Josine vertelt haar dat als ze het voor het zeggen had, de marktwerking in de kinderopvang terug zou terugdraaien, die maakt de sector kapot.

Opbouwwerkers in het Spiekmangebouw, Salima en Emine, vertellen de SP-fractie over hun visie op de nieuwe welgestelde bewoners in Spangen.
Opbouwwerkers in het Spiekmangebouw, Salima en Emine, vertellen de SP-fractie over hun visie op de nieuwe welgestelde bewoners in Spangen.
De nieuwe bewoners investeren niet in de wijk, financieel niet, ze gaan naar de winkels buiten Spangen, maar ook sociaal wordt er niet geïnvesteerd, de ouders zetten hun kinderen op een 'betere' school buiten de buurt.

Langs de deuren met de 'Prachtwijken'-krant en buurt-enquête in de Da Costastraat.
Langs de deuren met de 'Prachtwijken'-krant en buurt-enquête in de Da Costastraat.

U bent hier