h

Structureel investeren in openbaar vervoer

12 juli 2007

Structureel investeren in openbaar vervoer

SP-raadslid Leo de Kleijn wil een structurele investering in het openbaar vervoer. 'Het gebruik van het openbaar vervoer in Rotterdam is de afgelopen jaren flink afgenomen. Een extra stimulans van het Rotterdamse OV is nodig, met name ook in het kader vna de bereikbaarheid van de stad, de luchtkwaliteit en de leefbaarheid.'

Leo de Kleijn Het gebruik van het openbaar vervoer in Rotterdam is sinds 2002 flink afgenomen. Het aantal reizigerskilometers bij de RET nam van 737 miljoen in 2002 naar 685 miljoen in 2005 naar 683 miljoen vorig jaar. Ook de bezettingsgraad in bus, tram en metro nam af, van bijna 21 procent in 2002 naar iets meer dan zeventien procent in 2006.
Rotterdam heeft voor dit jaar 2,5 miljoen euro uitgetrokken ten behoeve van een proef met gratis OV voor ouderen, mede om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. De SP is van mening dat het ook voor 2008 en de jaren daarna nodig is om het gebruik van het openbaar vervoer door de gemeente Rotterdam extra te stimuleren, bijvoorbeeld door de proef met gratis OV te continueren. Helaas zijn in het voorgestelde financiƫle kader voor 2008 en de jaren daarna niet expliciet middelen gereserveerd voor het stimuleren van het openbaar vervoer. Daarom stelt de SP tijdens de behandeling van de kaderbrief in de raad vandaag voor om in de begroting 2008 structurele financiƫle ruimte van 10 miljoen euro vrij te maken ten behoeve van het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer in Rotterdam.

Motie tien miljoen voor stimulering OV

U bent hier