h

Buurten in het Oude Westen

4 juli 2007

Buurten in het Oude Westen

Op maandag 4 juli ging de SP-fractie Buurten in de Wijken in het Oude Westen. Het Oude Westen is een levendige wijk, waar veel mensen graag wonen, maar die ook als laagste van de stad scoort op de veiligheidsindex. Een overzicht van het bezoek en de problemen in de wijk.

Op straat met de wijkagent

De dag begon bij Sjaak Sier het Wijkpastoraat Oude Westen aan de Sint Mariastraat. De mensen van het wijkpastoraat zijn eigenlijk 'vissers achter het net': mensen uit de wijk met grote problemen komen er terecht. Gelukkig heeft het pastoraat een eigen potje voor crisisinterventie op het gebied van armoedebestrijding, en ook het Fonds Bijzondere Noden, dat met steun van de gemeente urgente financiƫle hulp biedt, loopt goed. Wel is SoZaWe vaak niet echt in staat tot creatief meedenken om mensen met problemen te helpen, en komen deurwaarders vaak veel te snel om mensen op straat te zetten zonder oog voor hun omstandigheden.

Bij het Servicepunt West sprak de fractie met wijkwebcoƶrdinator Nathalie Dupon en buurtagent Ron Hoogerwerf. De laatste tijd is er meer overlast van prostituees en dealers in het Oude Westen: wellicht een waterbedeffect doordat overlast in West harder bestreden wordt. Eigenlijk is de personeelsbezetting bij de politie te klein om de problemen goed in de gaten te kunnen houden. Vorig jaar was er een tijdelijk project waarbij er tien man meer in de buurt werden ingezet, nu niet meer en dat merk je meteen. Ondertussen beweert burgemeester Opstelten dat de personele krapte bij de politie is opgelost.

Op initiatief van de stadsmarinier loopt in het Oude Westen een succesvol project samen met de bewoners: het Wijkweb. Zo'n 150 wijkambassadeurs worden per SMS op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes uit de wijk, kunnen deze verder verspreiden en komen regelmatig bijelkaar. Helaas heeft het project slechts geld tot september en moet steun daarna opnieuw verkregen worden: dat betekent onnodige onzekerheid voor de mensen die bij het project betrokken zijn.

In overleg in Rotown

Na een rondleiding door de wijk sprak de fractie in Rotown met Gerard van de Black Widow, Dick van Rotown en Joris van Stalles. Zij proberen de culturele markt Inside Out op de Nieuwe Binnenweg te organiseren, maar lopen daarbij tegen een muur op bij het OBR en bij Stadstoezicht: ze willen gewoon niet in gesprek gaan over een vergunning en lijken bang te zijn voor nieuwe markten. De markt is twaalf keer illegaal georganiseerd, maar dat houd je niet eindeloos vol. De kwestie is vorige week in de raad aan de orde gesteld en de SP zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen: zo'n markt is alleen maar goed voor de straat.

In alle gesprekken kwamen ook de plannen voor Odeon aan de orde. De centrumraad is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om de huidige locatie van de wijkaccommodatie te sluiten en de functies ervan op andere plaatsen in de wijk onder te brengen: het gebouw zou niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Opvallend genoeg zei de eigenaar, woningcorporatie De Nieuwe Unie, nog van niets te weten. De bewoners en de gebruikers van het pand maken zich zorgen over de ontwikkelingen - sommigen hebben zelfs al gehoord dat het pand gesloten zou worden. De SP zal er in ieder geval voor pleiten dat mensen voor dezelfde prijs en met dezelfde voorzieningen in Odeon zelf of ergens anders terecht blijven kunnen.

In september gaat Buurten in de Wijken weer verder: het volgende wijkbezoek is op 10 september in Blijdorp in Rotterdam-Noord. De data vind je via de Buurt-agenda.

U bent hier