h

Buurten in de Wijken: Tarwewijk

7 mei 2007

Buurten in de Wijken: Tarwewijk

Vandaag ging de Rotterdamse SP-fractie weer Buurten in de Wijken, deze keer was de Tarwewijk aan de beurt. Aad van Rooijen van de kerngroep Charlois woont zelf in de Tarwewijk en liep mee. We spraken de woningcorporatie De Nieuwe Unie, leden van bewonersorganisatie OVDBT, organisatie voor en door bewoners Tarwewijk en met de stadsmarinier. Ook wandelden we even langs de opbouwwerker, de Buurtpost, vrouwenhuis Cleo-Patria en ontmoetten we vrijwilligers, bewoners en SP-leden uit de buurt.

 Tarwewijk

Met de Nieuwe Unie (1700 woningen in de Tarwewijk) bekijken we gerenoveerde modelwoningen in de Moerkerkestraat, koopwoningen van 135.000 euro, goedkoper dan de nieuwbouwprijs aldus procesmanager Nico
Ros en wijkconsulente Mariette van Heuvelen van de Unie. Bij leegstand gaan de huizen in de verhuur.

 Tarwewijk
Een pand in Moerkerkestraat in de renovatie.

 Tarwewijk

 Tarwewijk
Het Milinxpark, de trots van de buurt sinds 2003. Bewoners in de Millinxbuurt zijn over het algemeen zeer tevreden met hun buurt en met de Nieuwe Unie, dat was vroeger wel eens anders.

 Tarwewijk
Leo Pas van de bewonersorgansiatie OVDBT vertelt over de buurt.

 Tarwewijk
Even langs Cleo-Patria, een goedlopend multi-cultureel vrouwenhuis, twintig vrouwen per dag, met aanbod op maat. De SP-fractie heeft Cleo-Patria meerdere malen van de ondergang gered, een subsidiestop blijft dreigen.

 Tarwewijk
Een tocht door de straten van de Millinxbuurt.

 Tarwewijk
SP-lid Karim El Erbay is vrijwillger bij de Buurtpost.

 Tarwewijk
 Tarwewijk
Theo en Sibel Kilinc, van voorheen projectburo Tarwewijk, nu werkt ze voor LOKAAL, dollen met de damesclub in de Buurtpost.

 Tarwewijk
 Tarwewijk
De Buurtpost is ook de uitvalsbasis van opbouwwerker Kees Koot, hier bij de streetgallery. Kees organiseert al vijf jaar het Brassband Zomerfestival in de Tarwewijk voor 4.000 jongeren. Dit jaar ontvangen ze waarschijnlijk geen kleine bijdrage meer uit het budget van de stadmarinier om dit te organiseren en zal het festijn dit jaar niet doorgaan. Repeteren is ook al een probleem wegens klachten over geluidsoverlast in de buurt. Jongerenwerkers van The Mall in de Millinxbuurt werken veel met deze Antilliaanse jongeren.

 Tarwewijk
Lunch bij de Nieuwe Unie waarbij stadmarinier Marcel de La Haje aanschoof, hij heeft wekelijks contact met Mariette van de corporatie. Maandelijks heeft hij contact met het Lokaal Zorgnetwerk en andere partners. De stadsmariner heeft een regiefunctie en werkt in dienst van de gemeente, een stadsmariner is dus geen doorgeefluik. Het grootste probleem zijn de malafide eigenaren van panden, hen aanpakken is kostbaar, de panden moeten opgekocht worden door corportaties en gemeente (OBR).

 Tarwewijk
In gesprek met Jan Maas en Arend Koster van Stichting de Vrije Parel, ze voerden een project uit dat gericht was op de economische revitalisering van de Dortselaan zoals het inmiddels noodlijdende restaurant La Cazuela. De Vrije Parel kwam onlangs in negatief daglicht te staan na een artikel in het ADRD over administratieve fraude en
misbruiken van subsidies, dit werd ontkent door de organisatie.

 Tarwewijk
 Tarwewijk
 Tarwewijk
De Mijnsherenlaan en de Mijnskindbuurt, hier zijn nog veel problemen zoals vandalisme en overbewoning en alle gevolgen vandien.

 Tarwewijk
Op bezoek op het kantoor van de bewonersorganisatie OVDBT in de Zwartwaalstraat, met ondere ander Piet Hordijk, Kees en Leo. Ze zijn een groot voorstander van betaald parkeren in de buurt, ze denken de
buurt op deze manier minder aantrekkelijk te maken voor Poolse werknemers. Ze vinden dat de Polen worden uitgebuit (overbewoning) en veel overlast veroorzaken (drank). We spraken ook over de Verschoorvrouwen in de Verschoorbuurt waar opbouwwerkster Hatice wordt ontslagen, ze heeft geen HBO kwalificatie maar is de spil van de buurt, de buurt is een handtekeningenactie gestart.

 Tarwewijk
De lokatie voor een eventuele skatebaan voor jongeren, onder de metro dus zonder geluidsoverlast, de OVDBT heeft dit voorgesteld aan de deelgemeente. De deelgemeente wil er niet aan beginnen.

U bent hier