h

'Wethouder Kriens kan niet tegen haar verlies!'

10 april 2007

'Wethouder Kriens kan niet tegen haar verlies!'

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag boekte Josine Strörmann een flink succes met haar motie om basisscholen gratis met de RET uitstapjes te laten maken. De motie werd aangenomen omdat de hele oppositie én GroenLinks én drie leden van de PvdA-fractie voorstemden. Maar wethouder Kriens (PvdA) zegt de motie niet te zullen uitvoeren!

Josine Strörmann diende de motie in tijdens het debat over de armoedenota van wethouder Jantine Kriens (PvdA). 'Armoede onder kinderen is een groot probleem. Veel kinderen komen juist doordat ze in armoede opgroeien, zelden de deur uit. Eigenlijk zijn de uitstapjes die ze met school doen vaak hun enige uitstapjes.'

Wethouder Jantine Kriens (PvdA) was minder blij met de aangenomen motie en kondigde op haar weblog aan de motie niet te zullen uitvoeren. SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen reageerde snel op zijn eigen weblog, en schreef de volgende column voor de Hier en Nu, het blad van de SP Rotterdam:


Theo CornelissenIn de raadsvergadering van donderdag 5 april werd een motie van de SP aangenomen om basisscholen gratis op stap te laten gaan met de RET. De bussen, trams en metro tellen tussen 9 en 15 uur vele lege plaatsen. De toch al zwaar gesubsidieerde attracties en kunstinstellingen zijn op die tijden ook vaak leeg en willen graag kinderen ontvangen. Leuk en leerzaam. Maar scholen hebben geen budget voor dit soort uitstapjes. Veel Rotterdamse ouders komen nu al elke maand vele euro’s te kort en kunnen dus niks extra’s bijdragen. Vandaar onze motie. Voor weinig geld iedereen blij, de scholen, de kinderen, de ouders en de instellingen.

PvdA-wethouder Jantine Kriens was tegen. Het college van B&W wil alleen een proef met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. Maar ze verloor het debat met SP-raadslid Josine Strörmann. Bijna de hele oppositie plus de coalitiepartij Groen Links en 3 PvdA-raadsleden steunden de SP-motie. Mevrouw Kriens toonde zich de volgende dag een slechte verliezer. Ze kondigde op haar weblog aan om de motie niet uit te voeren.
Ze schuift het besluit van de democratisch gekozen gemeenteraad als een ouderwetse regent aan de kant. Zijn we weer terug in de tijden van de Partij van de Arrogantie? Van voor 2002? Waarom hebben we eigenlijk een gemeenteraad? Waarom hadden we op 7 maart 2006 eigenlijk verkiezingen? Wil Kriens soms de lokale democratie afschaffen?

Het is een ongeschreven wet dat het college een aangenomen motie moet uitvoeren. Anders moet die wethouder of het hele college aftreden.
Natuurlijk kan het college zeggen dat een motie technisch niet uitvoerbaar is. Maar dan moeten ze dat aantonen. En het lijkt mij technisch een peulenschilletje om ervoor te zorgen dat de Rotterdamse basisscholen een paar gratis strippenkaarten krijgen om met hun kinderen onder schooltijd af en toe een uitstapje te maken naar een kinderboerderij, het Plaswijckpark, de Kinderkunsthal of nog zo wat.
Natuurlijk kan het college voorstellen om dit vervoer uit een ander potje te financieren dan uit het ‘Armoede’-potje. Rotterdam is een stinkend rijke gemeente en houdt elk jaar vele tientallen miljoenen over op de begroting. Rotterdam heeft honderden miljoenen in de reservepotjes.

Deze week zullen we zien of de democratie in Rotterdam kan zegevieren.

Theo Cornelissen

Kriens op antidemocratisch oorlogspad (Weblog Theo Cornelissen)

U bent hier