h

PvdA-wethouder lost ID-probleem niet op

9 maart 2007

PvdA-wethouder lost ID-probleem niet op

De SP trekt al een hele tijd aan de bel over de gaten die gaan vallen door de verplichte uitstroom van ID’ers. Wethouder Schrijer van sociale zaken heeft afgelopen week eindelijk eens uitgelegd hoe het nu verder moet met deze groep. Het ziet er somber uit, zegt SP-raadslid Josine Strörmann, die wil dat ID'ers een reguliere baan krijgen en zo hun werk kunnen blijven doen.

Josine Strörmann, raadslid SP Waar de SP wil dat alle ID’ers met een nuttige functie, in de speeltuin, als conciërge op een school, in de bosschool of op de dierenambulance, een reguliere baan krijgen, heeft PvdA-wethouder Schrijer helaas een ander plan. De ID'ers die na hun beoordeling van de gemeente te horen hebben gekregen dat ze 'uit moeten stromen' worden met veel bloed zweet en tranen allerlei dure reïntegratieprojecten in gedwonen. Daar komt dan meestal weer een tijdelijke baan uit voort. De baan die vrijkomt door de uitstroom van ID’ers is volgens de wethouder niet zijn verantwoordelijkheid, maar die van de werkgever. Werkgevers die natuurlijk niet het geld hebben voor een reguliere kracht en het gat dat ontstaat dus niet kunnen opvullen. Die functies zullen dus helaas verdwijnen, terwijl ze wel maatschappelijk nuttig zijn.

Strörmann: ‘We hadden de hoop dat een PvdA-wethouder socialer zou zijn. Misschien denk ik te simpel, maar waarom zou je iemand die gelukkig is en goed in zijn werk uit laten stromen richting bijstand? Wie het snapt mag het zeggen. Gisteren hoorde ik nog dat Francesca, de ID'er die de eerste vier jaar van mijn dochtertjes leven drie dagen per week op de crèche geweldig voor mijn dochter heeft gezorgd, nu na zeven jaar weg moet. Haar collega's vertelden me dat ze geen idee hebben hoe ze het gat op moeten gaan vullen. We hopen dat ook andere partijen nu oog krijgen voor dit probleem en zullen blijven strijden voor het behoud van ID banen. Die mensen hebben hard gewerkt en verdienen beter. Hetzelfde geldt voor de Rotterdamse samenleving.’

U bent hier