h

Op bezoek bij de Arentschool in Kralingen

5 maart 2007

Op bezoek bij de Arentschool in Kralingen

Jan Marijnissen bezocht vandaag samen met Kamerleden Ron Abel en Marianne Langkamp en Rotterdams raadslid Josine Strörmann de Arentschool in Kralingen-West. Op de school is Henk Kooij een ouderinitiatief gestart om 'witte' ouders te bewegen hun kind naar de school te sturen, zodat de school meer een afspiegeling van de wijk wordt. Kooij, directeuren Kees Adriaansen en Gerard Koenen en leden van de medezeggenschapsraad stonden Jan en de anderen te woord.

Op de Arentschool

Tot nu toe hebben dertig ouders zich bij het initiatief aangesloten. Gemengde scholen zijn nog niet zo makkelijk te vormen, blijkt: voordat het zover is zijn nog allerlei problemen op te lossen, en de samenstelling van en huisvesting in de wijk hebben alles met de samenstelling van de school te maken. In Kralingen zijn er ook al de exclusieve Vrije school en de Kralingse school. 'Witte' kinderen komen vaak niet naar de Arentschool. Hoe zorg je het beste voor menging?

Hoe maak je duidelijk dat een zwarte school niet per sé een slechte school is? Is het goed dat etniciteit niet meer meetelt voor de gewichtenregeling, maar dat alleen opleidingsniveau van de ouders nog van belang is? Een huidskleurtje zegt niet zoveel over achterstand - maar hoe voorkom je dat de witte en zwarte elite elkaar opzoekt op één school en de rest achterblijft op een andere? Moet je vanuit de gemeente en de overheid niet dwingender optreden om scholen te mengen - met dubbele wachtlijsten, met één inschrijfpunt en -datum voor de hele wijk, met een acceptatieplicht en lagere ouderbijdragen? Een heftige en interessante discussie volgde...

Op onderstaande video legt Kees Adriaansen aan Jan Marijnissen en Ron Abel uit wat er aan de hand is in de wijk en op school:

Foto en video: Bas Stoffelsen

 

Meer op www.janmarijnissen.nl
Jan Marijnissen op campagne in Rotterdam

U bent hier