Verkiezingskoorts op het Grafisch Lyceum
Verkiezingskoorts op het Grafisch Lyceum
SP'er Anouk Pross doet deze verkiezingscampagne verslag van debatten en acties in Rotterdam. Om te beginnen van het debat op het Grafisch Lyceum woensdagmiddag 1 november. Een debat met lokale politici, over de landelijke verkiezingen.
Ik kom binnen in het Grafisch Lyceum en de voorbereidingen zijn nog in volle gang. De laatste soundcheck word gedaan door de studenten theatertechniek en de presentator krijgt nog uitleg over het gebruik van de microfoon. Ik krijg het nieuwe draaiboek in handen gedrukt, want dat is last-minute nog even veranderd, omdat de PvdA op het laatste moment heeft afgezegd. De leerlingen stromen binnen en al snel kan het debat beginnen.
Met een ‘ik verwacht klare taal’ is het debat snel geopend en na het voorstellen van weet de zaal al snel op wie ze hun pijlen moeten richten. Helemaal rechts heeft zich Ron Broers van EénNL gesetteld. De studenten blijven na zijn voorstelrondje angstvallig stil. De VVD kan rekenen op een gemengd ontvangst, want zowel geklap als boegeroep komt Mark Harbers ten deel. Het CDA krijgt een iets positiever ontvangst voor Olger van Dijk, maar het is Theo Cornelissen die de lachers en het grotere applaus op zijn hand krijgt, na de opmerking van de presentator dat het stokstaartjesverblijf zijn favoriete plek in Rotterdam zou zijn.
Er worden verschillende stellingen besproken en de politici leggen elkaar het vuur aan de schenen. De VVD stelt voor dat jongeren tot hun 27ste geen aanspraak zouden moeten kunnen maken op de bijstand, maar dit levert vanuit de zaal nogal wat commentaar op. Harbers blijft een mooi schilderij schilderen van werk en opleiding, maar al snel word hij onderuit gehaald door een leerling achter in de zaal. 'Heeft U wel eens een uitkering gehad?' Hierop kan Harbers alleen met een “Nee” antwoorden en heeft Cornelissen wel een antwoord. Hij geeft aan dat hij weet hoe moeilijk het is, om een uitkering te krijgen, om werk te vinden en kent het klappen van de zweep.
Dan volgen er debatten over de bio-industrie, en de zaal begint langzaam op te warmen. De Politici van EenNL en opnieuw de VVD krijgen steeds fellere vragen vanuit de zaal en al gauw word het AH verhaal met Halal vlees aangehaald. Een leerling merkt op dat 'het vreselijk hypocriet is dat het zielig zou zijn om dieren zonder verdoving te doden, maar het wel OK is om ze onder vreselijke omstandigheden te laten leven.' De discussie blijft al snel hangen op wel of geen subsidies en Harbers van de VVD geeft aan dat het in de handen van de consument ligt. Wij blijven grijpen naar het bio-industriële vlees. Met de vergelijking tussen de bio-industrie en het bejaardentehuis maakt Broers het wel behoorlijk bont, en hij krijgt dan ook gemengde reacties uit de zaal.
Vervolgens gaan van Dijk van het CDA en Cornelissen van de SP met elkaar in debat over een verplichte maatschappelijke stage voor studenten. Het kost wat tijd om de leerlingen er van te overtuigen dat dit werkelijk in te passen is, in hun studie, maar toch komen er gaandeweg de vijftien minuten meer positieve geluiden uit de zaal. Het blijft echter lastig om leerlingen er van te overtuigen dat een maatschappelijke stage werkelijk goed voor hun opleiding zou zijn. Immers, leerlingen doen in veel gevallen liever minder dan meer…
Opnieuw gaat dan de VVD in debat met EenNL, ditmaal over botsende artikelen in de Grondwet. Artikel 1 (verbod op discriminatie) botst nog wel eens met artikel 7 (vrijheid van meningsuiting). Maar welke van de twee weegt nu werkelijk zwaarder? Harbers van de VVD geeft aan dat artikel 1 werkelijk zwaarder weegt, Imams mogen niet beledigend overkomen en scholen mogen mensen niet weigeren op hun uiterlijk of geloof. Broers is het daar echter niet mee eens, “Als er geen woorden vallen, dan vallen er doden” (vrij naar Jana Beranová). Hij vind dat alles gezegd moet kunnen worden. Harbers is echter van mening dat het niet verboden is om na te denken voor je iets zegt en Cornelissen sluit af met de opmerking dat de PvdA hier geen gebruik maakt van haar vrijheid van meningsuiting.
Het laatste onderwerp van de middag, gaat over het terug brengen van de anticonceptiepil in het ziekenfondspakket (plus de Fysiotherapie en alle andere basisbehoeften in de geneeskunde). Het telkens omhoog komende probleem bij Cornelissen en bij een groep (vooral vrouwelijke) studenten in de zaal is dat de financiële situatie afhankelijk word van de mogelijkheid om de pil te gebruiken. Na veel commentaar uit de zaal geeft Van Dijk aan dat het om medische redenen wel mogelijk zou moeten zijn om de pil geheel vergoed te krijgen. Hij geeft aan dat kraamzorg bij mannen in het pakket wel van groot belang is, maar het condoom en de pil niet. Een student gooit hem tot slot vanaf de trap zeer duidelijke taal in het gezicht: 'U heeft er de ballen verstand van!'
De politici sluiten af met wat ze willen bereiken in de kamer, de komende vier jaar. Cornelissen spreekt van werk, goede huisvesting en een goede, solidaire zorg. Van Dijk legt de nadruk op betaalbaar wonen, een stageplek voor alle studenten en geen verhoging van het collegegeld. Harbers zet in op beter onderwijs en een maximale inzet op de economie. Tot slot wil Broers af van de regeldiarree bij de scholen, hij wil ze weer meer eigen zeggenschap geven.
Na het debat praat ik nog even na met wat leerlingen. Rachel weet nog niet op wie ze stemt, maar uit de stemwijzer kwamen het CDA en de CU rollen, ze wil nog even kijken naar de programma’s. Aletta en Channah weten het al zeker, ze stemmen op de SP!
- Zie ook:
- 2006: Kamerverkiezingen