h

SP wil geen onaangekondigde huisbezoeken aan ouderen

8 november 2006

SP wil geen onaangekondigde huisbezoeken aan ouderen

De fractie van de SP in Rotterdam stelt opnieuw vragen over huisbezoeken. Dit keer gaat het om onaangeknodigde huisbezoeken van de Sociale Verzekeringsbank aan ouderen.

In september kondigde de ANBO voor 50-plussers een proefproces aan tegen onaangekondigde huisbezoeken die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uitvoert om fraude met AOW en ANW-uitkeringen te bestrijden. De reden voor het proefproces is dat de huisbezoeken niet rechtmatig zijn. Er is geen formele wetgeving waarin dit controlemiddel is vastgelegd. Bovendien zijn de huisbezoeken in strijd met de Nederlandse Grondwet en internationale mensenrechtenverdragen.
De meervoudige kamer van de Rechtbank Amsterdam heeft op 7 september 2006 geoordeeld dat de overheid niet het recht heeft om zonder concrete aanleiding of verdenking inbreuk te maken op het privé-leven van uitkeringsgerechtigden door middel van onaangekondigde huisbezoeken. Het middel is te ingrijpend om bij wijze van steekproef toe te staan. De huisbezoeken bij alleenstaande AOW-ers en ANW-ers vinden bijna uitsluitend bij wijze van steekproef plaats. Er is daarom een goede kans dat de rechter ook de huisbezoeken van de SVB zal verbieden.
De controles zorgen voor veel onrust onder ouderen. Veel ouderen voelen zich overvallen en zijn huiverig om vreemden, met of zonder legitimatie, binnen te laten. Men is bang voor misbruik van de huisbezoeken door criminelen. De SP-fractie wil een stad waarin we respect voor ouderen hebben. De inbreuk op de privacy en de overvaltechniek van de SVB getuigen van het tegenovergestelde.
Josine Strörmann, raadslid voor de SP wil van het college weten of de SVB ook in Rotterdam ouderen onaangekondigd in hun huis controleert. Zo ja, vindt het college dit wle passen binnen een respectvol ouderenbeleid? Strörmann vraagt zich af of het college het niet met haar eens is dat het beter is met de huisbezoeken te stoppen tot de resultaten van het proefproces bekend zijn.

U bent hier