h

SP solidair met stakers RET

15 november 2006

SP solidair met stakers RET

RET-tekening
Woensdag 15 november voert het personeel van de RET actie. Net als in de rest van het land is het Rotterdamse RET-personeel ziek van de marktwerking in het openbaar vervoer. De SP steunt de acties. Raadslid Leo de Kleijn: ‘Wij zijn tegen de privatisering van de RET. Dat is het personeel van de RET en de meerderheid van de Rotterdammers met ons eens.’

De ‘zogenaamde’ marktwerking’ is een heilig huisje waarin alleen de VVD en in haar kielzog het CDA geloven. De privatisering van het openbaar vervoer is er door de opeenvolgende VVD-wethouders Janssens, Hulman en Baljeu doorgedrukt. Leo de Kleijn: ‘Dankzij de VVD raakt Rotterdam de zeggenschap over het openbaar vervoer in de stad kwijt. Dat wekt geen verbazing. De VVD wil geen bussen, geen fatsoenlijk openbaar vervoer, maar ruim baan voor de auto.’

De SP wil het openbaar vervoer niet in de uitverkoop gooien. De burgers van de stad horen iets te zeggen te hebben over hun openbaar vervoer. Daarom verdient het personeel van de RET de steun van de Rotterdamse bevolking. De acties zijn vervelend, maar noodzakelijk.

Wethouder Baljeu wil een eerste stap zetten in de totale uitverkoop van het openbaar vervoer in Rotterdam door de RET-bus te verkopen aan Connexxion. De SP zal zich met hand en tand verzetten tegen deze maatregel. Tijdens de commissievergadering van donderdag 16 november zal Leo de Kleijn pleiten tegen de verplichte aanbesteding. Die verplichting moet overboord. Dat kan pas als er in de Tweede Kamer een meerderheid ontstaat, na 22 november, die de onzinnige verplichte aanbesteding uit de wet haalt. De SP wil alle mogelijkheden open houden en pleit daarom voor een variant die de aanbesteding van de RET uitstelt tot 2012. In de tussentijd kan en moet een linkse meerderheid de wet aanpassen.

Verandering is nodig. Als de privatisering doorgaat is er weinig reden voor optimisme. De afgelopen jaren zijn al veel buslijnen geschrapt; zijn er daarom steeds minder reizigers; is er een tekort aan buschauffeurs; wordt veel materieel slecht onderhouden; en vallen elke dag bussen uit. Dat zal volgens de SP alleen maar erger worden als de privatisering een feit is. In de ogen van de SP geen aantrekkelijk scenario.

Leo de KleijnMeer informatie:

Leo de Kleijn, l.dekleijn@chello.nl

U bent hier