h

Huub Oosterhuis in Rotterdam: 'Asielbeleid is onmenselijk'

15 november 2006

Huub Oosterhuis in Rotterdam: 'Asielbeleid is onmenselijk'

Zondag 12 november trad lijstduwer, dichter, theoloog Huub Oosterhuis op in Rotterdam. In Arminius sprak Oosterhuis over het Nederlandse asielbeleid, de keuzes waar christenen voor staan en zijn eigen keuze voor steun aan de SP.

Huub Oosterhuis in Arminius
Foto's: Anja Meulenbelt
 

De bijeenkomst in Arminius werd georganiseerd door de SP Rotterdam, in het kader van Oosterhuis tour door het land onder de noemer 'God weet het komt goed'. In Arminius spraken drie inleiders over godsdienst en politiek. Om te beginnen Herman Noordegraaf, PvdA'er en christen, over zijn opvatting over de relatie tussen zijn christendom en zijn politiek: dat het christendom uitgaat het recht op een menswaardig bestaan.

Een luisterend oor in Arminius

Oosterhuis was het daar hartgrondig mee eens. Hem gaat het op dit moment vooral om het asielbeleid. Het symbolische getal van 26.000. In de ogen van Oosterhuis gaat men schandelijk slecht om met deze mensen. 'En als het CDA en de VVD niet gestopt worden wordt het nog schandelijker: dan wordt volgend jaar de politie ingezet om twaalfduizend mensen te gaan vangen, met een premie op elk hoofd.'

Veel belangstelling voor Oosterhuis in Arminius

Die werkelijkheid blijft door Verdonk ontkend worden. Schandalig is dat. Het CDA moet zich schamen. 'Om mensen zo op te jagen, te verdrijven, tot wanhoop te drijven, dat is in strijd met het christendom waar het CDA voor zegt te staan. Het is beschamend voor Nederland, tot diep in onze wortels', zegt Oosterhuis.

Oane Sikkema aan het woord

Oosterhuis heeft geen spijt van zijn stevige uitspraken over de IND en zijn vergelijking met de Nederlandse politie tijdens de nazi-bezetting. Integendeel, hij nodigt Verdonk van harte uit voor een debat over het vluchtelingenbeleid. Maar excuses krijgt ze niet.

Na Oosterhuis sprak Ibrahim Spalburg van SPIOR, de koepel van islamitische organisaties in Rotterdam. Spalburg sprak over de wortels van de islam. God wil rechtvaardigheid, stelde Spalburg. Spalburg maakt zich zorgen over het klimaat in Nederland. Op het moment lijkt het er niet op dat moslims met open armen worden ontvangen door de rest van de samenleving. De kritiek is groot. Terwijl de islam, in de ogen van Spalburg, een rol kan spelen in de emancipatie van mensen en op die manier een goede aanvulling is op de Nederlandse samenleving.

Ibrahim Spalburg

Van de drie sprekers sprak alleen Oosterhuis zich nadrukkelijk uit voor de SP. het visioen van een andere, betere wereld pas beste past bij zijn politieke keuze, de SP. Maar zo'n visioen valt daarmee niet samen. Dat radicale visioen is groter dan welk partijprogramma dan ook.

Een visioen van een andere wereld past het beste bij de politieke keuze van Oosterhuis

U bent hier