h

30-jarig jubileumfeest moskee Annasr

17 november 2006

30-jarig jubileumfeest moskee Annasr

Harry van Bommel, Tweede-Kamerlid voor de SP Op 17 november was er feest omdat de moskee An-nasr dertig jaar bestond. De SP was er in De Doelen natuurlijk bij. De An-nasr Moskee heeft de deuren open gezet. Dat was te merken tijdens het debat van 18 november, over de rol en de toekomst van de moskee in de Nederlandse samenleving, waaraan Harry van Bommel namens de SP deel nam.

Een politieke discussie in de moskee, foto's maken, mannen en vrouwen bijeen: het was dertig jaar geleden niet mogelijk geweest. De bijeenkomst werd bijgewoond door meer dan 200 mannen en enkele tientallen vrouwen. Aan het politieke debat namen Ahmed Aboutaleb (wethouder Amsterdam), Harry van Bommel (kamerlid SP), Naima Azough (kamerlid Groenlinks) en Samira Abous (kandidaat-kamerlid PvdA) deel.

Harry van Bommel sprak over het gefaalde integratiebeleid van de overheid en de opgelopen achterstand ook nog in 2e en 3e generaties. Dit moet opgelost worden - de verantwoordelijkheid ligt eerst bij de overheid. Harry ziet dat als een ereschuld. Moskeeën, organisaties van migranten, bezoekers en bestuur zijn hierbij wel hard nodig.

Gert Gampe

Mensen hadden heel veel vragen. Waarom komt de politiek alleen bij verkiezingen naar de moskee? Waarom hebben jongeren het nog zo moeilijk, terwijl migranten van de eerste generatie zo hard hebben gewerkt? Waarom komen zelfs jongeren met een mooi diploma, die perfekt Nederlands spreken, niet aan het werk? Veel jongeren maken zelfs plannen om het land te verlaten! En waarom zijn verblijfsvergunnningen zo duur? Waarom boetes bij de inburgeringswet? En natuurlijk, waarom werden de illegale oorlgoen tegen de Afghanen en Irakezen door de Nederlandse regering gesteund? En wat zijn de standpunten over Palestina?

Gert Gampe

Harry benadrukte dat hij ook buiten de campagne veel in de moskee komt, dat het belangrijk voor de politiek is contact te houden. 'Een ieder die zegt dat er geen arbeidsdiscriminatie is, sluit zijn ogen,' stelt Van Bommel nadrukkelijk. Hij vindt tevens dat boetes niet thuishoren bij inburgering en dat de SP voorstelt om de verblijfsvergunningen op de prijs van paspoorten te zetten. En dat de SP vindt dat Nederland en Europa meer verantwoordelijkheid moet nemen in de Palestijnse kwestie. Ook omdat het voortduren van dat conflict wereldwijd negatieve effecten heeft op de verhoudingen tussen mensen, groepen en landen.

Gert Gampe

De laatste vraag kwam van een vrouw. ' Er wordt mooi gesproken over kansen op werk,' stelt zij, 'en dat arbeidsdiscriminatie bestreden moet worden. Maar wat doet de wethouder van Amsterdam (Aboutaleb) er daadwerkelijk aan?' .

Na afloop werden de politici nog bestormd met vragen van de bezoekers. Ook de Rotterdamse SP'ers Sidi, Judith en afdelingsvoorzitter Ineke raakten volop in discussie. Afgesproken is in elk geval met de jongeren een vervolggesprek te voeren.

U bent hier