h

SP wil duurzaam hout bij Rotterdamse bouwprojecten

20 oktober 2006

SP wil duurzaam hout bij Rotterdamse bouwprojecten

De SP in de Rotterdamse raad stelt vragen aan het college over het gebruik van duurzaam hout bij Rotterdamse bouwprojecten. Duurzaam houtMilieudefensie onderzocht de afgelopen maanden veertig bouwprojecten van de Nederlandse overheid op het gebruik van duurzaam geproduceerd hout in de bouw. Bij onder andere Randstadrail Rotterdam wordt hout gebruikt dat niet duurzaam en sociaal is geproduceerd.

Uit het onderzoek van Milieudefensie blijkt dat slechts in acht van de onderzochte projecten uitsluitend hout dat is voorzien van een FSC-keurmerk, hout dat duurzaam is geproduceerd, werd gebruikt. In 32 projecten werd hout gevonden zonder FSC-certificaat. Dat laatste geldt dus ook voor een project van de gemeente Rotterdam, namelijk Randstadrail. In het bestek van Randstadrail Rotterdam staat multiplex zonder FSC-keurmerk voorgeschreven voor houten toegangsdeuren. De SP vind dit onwenselijk en wil het standpunt van het college weten.

In een deel van de overige bestekken is de algemene bepaling opgenomen dat hout en hardhout moet worden voorzien van een FSC-keurmerk of gelijkwaardig. Als gelijkwaardig accepteert de gemeente ‘een verklaring van de producent/leverancier met toelichting’. Onduidelijk is hoe wordt gecontroleerd of het hier inderdaad om duurzaam geproduceerd hout gaat. Milieudefensie is van mening dat hout zonder FSC-certificaat dubieus is, omdat er door ontbrekende of slechte controles geen garantie is dat het hout niet illegaal of destructief is gekapt.

Kiezen voor duurzaam geproduceerd hout is van groot sociaal en ecologisch belang. Jaarlijks wordt wereldwijd dertien miljoen hectare ontbost – een oppervlak van 3,5 keer Nederland. Een groot deel van de bossen wordt illegaal of destructief gekapt. Illegale en destructieve kap betekent bijvoorbeeld dat er meer hout is gekapt zonder vergunning en dat er conflicten zijn met de lokale bevolking die protesteert tegen het leegkappen van hun bos. Het FSC-certificaat geeft de garantie dat het hout onder goede sociale en ecologische omstandigheden is geproduceerd. De SP-fractie is van mening dat de gemeente Rotterdam altijd moet kiezen voor duurzaamheid in bouwprojecten.

Hier vind u meer informatie over het onderzoek van Milieudefensie

U bent hier