h

Theo Cornelissen: "Sluit UZC en detentieboten nu!"

22 september 2006

Theo Cornelissen: "Sluit UZC en detentieboten nu!"

De SP-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad is geschrokken van de conclusies uit het rapport Van Vollenhoven. De SP heeft in de gemeenteraad van Rotterdam vaak aandacht gevraagd voor het welzijn en de veiligheid van de mensen die op Rotterdams grondgebied in ‘vreemdelingenbewaring’ verblijven. Het gaat hier om tientallen families met kinderen in het Uitzetcentrum (UZC) op Rotterdam Airport en de twee detentieboten in de Merwehaven, waar ruim 700 mannen zitten opgesloten.

Detentieboten Het gaat hier om mensen die geen enkel misdrijf hebben begaan en alleen in detentie worden gehouden omdat ze niet over de juiste papieren beschikken. Justitie wil hen het land uitzetten, maar vaak lukt dat niet. Op detentieboot Stockholm zitten 207 van de 440 mensen al langer dan drie maanden vast, zo blijkt uit een rapport van mei 2006. Dat is reden genoeg de detentie te heroverwegen. De boten zijn absoluut niet ingericht voor een langdurig verblijf op menswaardige wijze.

Uit het rapport ‘Van Vollenhoven’ naar aanleiding van de Schipholbrand blijkt dat de overheid aan alle kanten faalde. Dezelfde diensten die verantwoordelijk waren voor het UZC op Schiphol zijn verantwoordelijk voor het UZC in Rotterdam en de detentieboten. De bouw van de meermanscellen en de inrichting is nagenoeg gelijk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (van Vollenhoven) beveelt aan om ‘alle penitentiaire inrichtingen binnen een jaar te laten doorlichten naar de staat van brandveiligheid en de bedrijfshulporganisatie’. De SP-fractie in de gemeenteraad van Rotterdam vraagt zich af waarom we een jaar zouden wachten. Naar onze mening is het ontoelaatbaar om nog langer risico’s te nemen met de veiligheid van mensen die zich op Rotterdams grondgebied bevinden.

Kinderen horen in ieder geval niet in een gevangenis thuis. In onze ogen mogen alleenstaande mannen of vrouwen niet langer dan enkele dagen vastgehouden worden in afwachting van hun uitzetting. Kortom, de meeste mensen die nu in het UZC of de detentieboten verblijven moeten worden vrijgelaten. Als dat niet kan, vinden wij dat mensen in ieder geval in een normale, veilige en meer humane inrichting hun uitzetting moeten kunnen afwachten.

De Rotterdamse SP-fractie vraagt burgemeester Opstelten daarom, als vergunningsverlener en toezichthouder, alles in het werk te stellen om het UZC op Rotterdam Airport en de twee detentieboten in de Merwehaven te sluiten.

U bent hier