h

SP: Geen huisbezoeken zonder protocol

7 september 2006

SP: Geen huisbezoeken zonder protocol

De Rotterdamse SP-fractie wil dat de huisbezoeken aan uitkeringsgerechtigden door ambtenaren van de SoZaWe worden opgeschort.

Josine StrörmannAl op 15 juni van dit jaar constateerde SP-raadslid Josine Strörmann dat zo’n protocol nodig was, gezien de vele klachten die de Rotterdamse Ombudsman binnenkreeg over asociale huisbezoeken. Wethouder Schrijer zegde op 15 juni toe met een protocol te komen, maar heeft dat tot nu toe nagelaten.

Uitkeringsgerechtigden moeten veel beter op hun rechten worden gewezen. Zij moeten toestemming geven voor huisbezoeken, maar zijn daar vaak niet van op de hoogte. De SP bepleit dat aan het einde van een huisbezoek cliënten een folder krijgen waarin duidelijk staat wat de implicaties van het geconstateerde tijdens het huisbezoek zijn en dat er een mogelijkheid is tot het indienen van een klacht en dat er bezwaar gemaakt kan worden tegen de uiteindelijke beslissing van de sociale dienst. De voorstellen van de SP komen op dit punt overeen met de aanbevelingen van de Rotterdamse ombudsman.

In de ogen van de SP-fractie is het onverantwoord door te gaan met de huisbezoeken zolang het nieuwe protocol niet door de raad is goedgekeurd. Daarom heeft de SP in de raadsvergadering van 7 september een motie ingediend waarin het college wordt opgedragen de huisbezoeken tijdelijk stop te zetten.

U bent hier