h

Jongerenonderzoek 'Je Weet Toch' aangeboden aan wethouder

13 augustus 2006

Jongerenonderzoek 'Je Weet Toch' aangeboden aan wethouder

Zondag bood de SP de resultaten van haar jongerenonderzoek 'Je Weet Toch' aan wethouder Orhan Kaya aan op het Freshness-festival op het Afrikaanderplein. Het aanbieden werd omlijst door een optreden van Casuel.

Deze zomer ondervroegen SP'ers ruim 150 jongeren bij buurthuizen, op schoolpleinen, op hangplekken en op gratis evenementen. De jongeren is gevraagd naar hun ervaringen en ambities op het gebied van opleiding, stage, werk en vrije tijd.

Aanbieden van het onderzoek

De meeste ondervraagde jongeren zijn ambitieus en betrokken bij de stad. Velen zijn redelijk tevreden hoe het met hen gaat en tevreden over hun opleiding, (bij)baan en vrijetijdsbesteding. Tegelijkertijd lopen Rotterdamse jongeren wel tegen allerlei problemen aan op het gebied van onderwijs en werk, en voelt een deel van de jongeren zich onvoldoende gesteund door hun omgeving.

Jongeren weten niet altijd even goed waar ze terecht kunnen met problemen. Bijna tweederde van de jongeren voelt zich wel eens gediscrimineerd bij het zoeken naar werk. Een stageplaats is moeilijk te vinden en scholen helpen daarbij te weinig. Als urgentste problemen in Rotterdam zien jongeren de armoede in de stad, het gebrek aan banen en betaalbare huizen, de veiligheid op straat en de (interculturele) omgang tussen mensen.

Optreden Casuel

In het rapport doet de SP een aantal aanbevelingen om de problemen waar jongeren tegenaan lopen op te lossen. De SP wil afspraken over een gegarandeerd aantal stageplaatsen per bedrijf, meer begeleiding vanuit scholen voor jongeren die dreigen af te glijden, een hardere aanpak van arbeidsdiscriminatie en jongeren meer betrekken bij besluitvorming over projecten in de buurt.

Wethouder Kaya nam uit handen van Kevin Levie en Edwin de Voigt het rapport in ontvangst, en beloofde het goed te bestuderen en binnenkort met een reactie te komen op de resultaten en aanbevelingen.

Wethouder Kaya reageert

Lees het rapport 'Je Weet Toch' online (PDF)

U bent hier