h

Val kabinet-Balkenende 2 geeft kansen voor een beter Rotterdam

30 juni 2006

Val kabinet-Balkenende 2 geeft kansen voor een beter Rotterdam

Het kabinet-Balkenende 2 is gevallen en de SP in Rotterdam is er blij mee. Blij voor de Rotterdammers die door het afbraakbeleid van Balkenende de afgelopen jaren dieper in de armoede zijn weggezakt, zonder dat ze op steun of compensatie van de landelijke of stedelijke overheid konden rekenen.

"EenBlij voor de mensen die werden gestigmatiseerd en gediscrimineerd; voor de vele jongeren voor wie geen oplossing kwam voor het gebrek aan stageplekken en banen. Blij voor de Rotterdammers die hun laatste centen moeten besteden aan een fatsoenlijke zorgverzekering, alsof goede zorg geen recht maar een dure gunst is.

De val van het kabinet geeft ook een beetje hoop – de hoop dat een ander, minder onmenselijk vluchtelingenbeleid ervoor gaat zorgen dat de uitzet- en detentiecentra in de stad dicht kunnen; de hoop dat de mensen in nieuwe verkiezingen een echt beter Nederland mogelijk gaan maken. Rotterdam verdient beter, hebben wij altijd gezegd. Heel Nederland verdient beter! Maar het is er in Nederland onder Balkenende, Zalm en Verdonk alleen maar slechter op geworden. Ook in Rotterdam.

Rotterdam heeft als grote stad heel veel te maken met de landelijke overheid. De privatisering van de RET; de groeiende armoede in de stad; de sloop van de sociale samenhang – de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur mag niet versluierd worden, maar al deze zaken hangen samen met landelijk beleid. De SP in Rotterdam is ervan overtuigd dat het anders moet en kan in Rotterdam en in het land. Nieuwe verkiezingen bieden perspectief op een echte koerswijziging, in het land maar ook in de stad. Maar grijpt het nieuwe Rotterdamse college, dat een flinke VVD-stempel draagt, die kansen ook?

De SP heeft wel wat wensen voor nieuw en beter beleid. Draai bijvoorbeeld de door de landelijke overheid opgelegde verzelfstandiging van de RET terug, die een ramp is voor het openbaar vervoer in de stad, voor het RET personeel en voor de mensen die afhankelijk zijn van de RET voor hun sociale contacten. En sluit de uitzet- en detentiecentra, gevangenissen voor mensen die niets anders op hun geweten hebben dan ‘the pursuit op happiness’, die een prachtige stad als Rotterdam onwaardig zijn. En begin samen met een hopelijk linkse regering eens echt aan de aanpak van armoede, uitsluiting en achterstelling in de stad. Rotterdam verdient beter! Op naar nieuwe verkiezingen.

Paul Mepschen

Lees meer op de landelijke SP-site
Marijnissen op zijn weblog: "geen rompkabinet!"

U bent hier