h

Woningzoekenden Oude Noorden kraken leegstaande corporatiewoning

30 april 2006

Woningzoekenden Oude Noorden kraken leegstaande corporatiewoning

Op zondagochtend 30 april hebben woningzoekenden uit het Oude Noorden, ondersteund door leden van de SP, een woning aan de Erasmusstraat 96 in Rotterdam gekraakt. De woning is eigendom van corporatie Comwonen en staat al ruim een jaar leeg.

 gekraakt en meteen goed versierd!
Buiten: gekraakt... en meteen goed versierd!

Bewoners melden dat in de buurt veel woningen van Comwonen en andere corporaties langdurig leegstaan. De krakers willen dat deze woningen weer verhuurd worden aan woningzoekenden.
Verschillende mensen hebben deze en andere leegstaande huizen in de buurt al geprobeerd te huren, maar worden door Comwonen van het kastje naar de muur gestuurd.

 actie-overleg met koffie en broodjes
Binnen: actie-overleg met koffie en broodjes

Volgens officiële cijfers van het ministerie van VROM neemt de leegstand van corporatiewoningen de laatste jaren toe. Zo'n 5,5 procent van de corporatiewoningen staat leeg, waarvan de helft langer dan drie maanden.

Het huidige huisvestingsbeleid - de sloop van veel goede woningen, prioriteit voor dure en middeldure koopwoningen, de toename van de leegstand – leidt ertoe dat Rotterdam afstevent op een nieuwe periode van grote sociale woningnood.

Met de actie vragen de woningzoekenden en SP'ers aandacht voor deze problemen. Veel Rotterdammers staan jarenlang op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Steeds meer goede woningen staan langdurig leeg, terwijl er tegelijkertijd een groot tekort is aan bereikbare huurwoningen.

SP-gemeenteraadslid Leo de Kleijn steunt de actie daarom van harte: "Deze kraakactie staat in de traditie van de beginjaren van de kraakbeweging in Nederland. Kraken voor de buurt, kraken ten behoeve van buurtbewoners die al jarenlang op zoek zijn naar een goede woning. De tijd is er naar."

 deze woning is gekraakt voor de buurt
Lot van Baaren bevestigt een tekst aan de voordeur:
'Deze woning is gekraakt voor de buurt'

 tijd om te gaan slapen
Gisteravond in de Erasmusstraat 96: tijd om te gaan slapen

 vochtoverlast in een van de woningen in hetzelfde portiek
Onderhoudsproblemen: vochtoverlast in één van de andere woningen in hetzelfde portiek

U bent hier