h

Toestand op de detentieboten Merwehaven

22 maart 2006

Toestand op de detentieboten Merwehaven

Hieronder de schriftelijke vragen die ik vandaag aan het college van B&W heb gesteld, naar aanleiding van de reportage in Vrij Nederland.

De SP-fractie is van mening dat de gemeenteraad verantwoordelijk is voor de veiligheid en de gezondheid van alle mensen die zich op ons grondgebied bevinden.

Gisteren verscheen in Vrij Nederland het eerste deel van een reportage over de situatie op de detentieboten Bibi en Reno in de Merwehaven. Deze reportage roept veel vragen op over hoe humaan de illegalen behandeld worden en of er wel voldoende aandacht is voor hun veiligheid en gezondheid.

Al eerder vroegen wij uw aandacht voor deze zaken. In maart 2005 bracht de commissie Bestuur & Veiligheid op mijn verzoek een bezoek aan beide detentieboten.

Naar aanleiding van de Schipholbrand stelde ik U op 28 oktober 2005 schriftelijke vragen over de toestand op de detentieboten in de Merwehaven en het Uitzetcentrum Zestienhoven. In uw uitgebreide antwoord van 3 november 2005, stelt U dat alles in feite onder controle is en voldoet aan de eisen die gesteld mogen worden voor een humane behandeling van illegalen in vreemdelingenbewaring.

De reportage in Vrij Nederland brengt ons tot de volgende aanvullende vragen:

  1. Staat U nog steeds achter uw antwoorden van 3 november 2005 dat alles in orde is?
  2. Zijn er inmiddels brand- en rampoefeningen gehouden en wat is daarvan het resultaat?
  3. Welke maatregelen kunt U als gemeentelijke overheid nog nemen om er voor te zorgen dat de illegalen op de boten een meer menswaardige behandeling krijgen, zoals minder tijd opgesloten op hun cel, meer tijd om buiten daglicht te zien en frisse lucht te ademen, meer mogelijkheden om bezoek te ontvangen en een maximale verblijfsduur van 3 maanden?

Met vriendelijke groet,

Theo Cornelissen, fractievoorzitter
Tel: 06- .20.43.01.96

Voor een verslag van het bezoek aan de boten door de voormalige commissie Bestuur en Veiligheid op 11 maart 2005 verwijs ik naar mijn weblog: theocornelissen.sp.nl/weblog

U bent hier