h

Rotterdam: verboden voor kansarmen?

27 februari 2006

Rotterdam: verboden voor kansarmen?

Maandag hebben SP'ers het college symbolisch een handje geholpen bij het uitvoeren van de Rotterdamwet. Kandidaten van de partij plaatsten verbodsborden bij de grenzen van de vier wijken die met de wet ontoegankelijk worden gemaakt voor kansarmen: Tarwewijk, Hillesluis, Oud-Charlois en Carnisse.

De SP is ook voor gemengde wijken, maar niet door mensen buiten te sluiten. Er zijn veel te weinig sociale huurwoningen in Rotterdam en de woningen die er nog zijn worden met maatregelen als deze steeds verder afgegrendeld. De SP wil geen hek rond Rotterdam, maar een stad waar iedereen kansen krijgt: werkgelegenheid, inkomen en scholing, en juist veel méér sociale huurwoningen.

 Kevin Levie / SP)

Pamflet: Verboden voor kansarmen?

Het college van B&W heeft besloten mensen zonder werk uit te sluiten van 20.000 – 35.000 woningen in Rotterdam. Het gaat om de wijken Hillesluis, Tarwewijk, Carnisse, Oud-Charlois en enkele zogenaamde “hotspot”-gebieden.

De SP sluit op maandag 27 februari de genoemde wijken symbolisch af voor “kansarmen” door middel van het plaatsen van verbodsborden.

De SP wil op die manier laten zien wat de zogenaamde Rotterdamwet en het beleid van het college van B&W werkelijk betekent: Uitsluiten van duizenden Rotterdammers die met deze wet nog minder kans maken op een goede en betaalbare woning.
De toepassing van de Rotterdam-wet komt bovenop het woonbeleid van het college om vooral te bouwen voor de rijken.
Goede en betaalbare woningen in wijken als Nieuw Crooswijk worden gesloopt om plaats te maken voor dure en middeldure woningen.
Het college vindt dat in 2010 het aantal sociale huurwoningen met 20.000 gedaald moet zijn. In de stad zie je echter steeds meer dure en middeldure woningen leeg staan.

Gemengde wijken

De SP is ook voor gemengde wijken. maar dan wel door meer gebruik te maken van de mogelijkheden van mensen in armere wijken en door openbreken van rijkere wijken voor mensen met lage inkomens. In Rotterdam is niet minder, maar juist meer sociale woningbouw nodig!

De 'Rotterdamwet' is geen plan voor werkelijk spreidingsbeleid, maar voor het tijdelijk ontlasten van bepaalde wijken. De wet deugt niet, omdat het uitgangspunt uitsluiting van minima is. Kansarmen hebben door deze wet minder kans op een woning: er zijn steeds minder woningen en buurten waar ze nog mogen wonen.

U bent hier