h

Hoe wijs stemt de SP? Toelichting op de SP-antwoorden in de StemWijzer

17 februari 2006

Hoe wijs stemt de SP? Toelichting op de SP-antwoorden in de StemWijzer

Op StemWijzer.nl kunnen Rotterdammers aan de hand van dertig stellingen hun mening vergelijken met die van de politieke partijen. De SP doet mee aan de StemWijzer, omdat het een manier is om mensen te betrekken bij de politiek in Rotterdam.

Maar de stellingen in de StemWijzer zijn niet altijd de thema's die wij het belangrijkst vinden: voor bijvoorbeeld armoede en huisvesting is erg weinig aandacht.
Op deze website vindt u over allerlei onderwerpen de mening van de SP, bijvoorbeeld in de eigen SP-Stem-Wijzer en in ons verkiezingsprogramma.
En hieronder geven we een toelichting op onze antwoorden in de StemWijzer van het IPP.


  • 1. In de hele stad mag onaangekondigd preventief gefouilleerd worden.
    SP: ONEENS
    Preventief fouilleren moet in sommige acute situaties tijdelijk kunnen, als er grote problemen zijn in een bepaald gebied. Maar de SP ziet niets in een stad waar je voortdurend gefouilleerd kunt worden. Dat versterkt het gevoel van onveiligheid alleen maar en de politie-agenten die daar voor nodig zijn kunnen veel beter worden ingezet.
  • 2. Er moet in Rotterdam een Eroscentrum of rosse buurt (raamprostitutie) komen.
    SP: ONEENS
    Prostitutie is in Nederland toegestaan, als mensen dat vrijwillig doen. Dat wil niet zeggen dat we hele buurten moeten inrichten als plaatsen waar dat mag. De SP was voor de sluiting van de Keileweg en is tegen straatprostitutie.
  • 3. Het bieden van kansen aan overlastgevende jongeren heeft op lange termijn meer effect dan het nemen van repressieve maatregelen.
    SP: EENS
    Criminele jongeren moet je aanpakken. Maar de kans dat jongeren overlast veroorzaken en crimineel gedrag vertonen is veel groter als ze weinig perspectief hebben in onze stad. Jongeren moeten kansen krijgen: naar school gaan, aan het werk zijn, plaatsen hebben waar ze terechtkunnen voor ontspanning.
  • 4. Probleemjongeren moeten niet worden 'beloond' met hangplekken en buurtcentra.
    SP: NEUTRAAL
    De SP wil graag in iedere Rotterdamse buurt voorzieningen voor jongeren: plaatsen waar ze terechtkunnen, cursussen kunnen volgen en met vrienden bij elkaar kunnen komen. Iedere jongere heeft daar recht op. Maar jongeren die overlast geven moeten natuurlijk wel worden aangepakt.
  • 5. Zelfverdediging met pepperspray moet legaal worden.
    SP: ONEENS
    In Rotterdam moet genoeg politie en stadstoezicht zijn om te zorgen voor veiligheid. Bezit van wapens voor iedereen – of dat nu een mes, een pistool of pepperspray is – is niet de oplossing en zorgt alleen maar voor meer onveiligheid en geweld.
  • 6. Het aantal deelgemeenten moet worden verlaagd.
    SP: NEUTRAAL
    De SP is tegen het plan om minder, grotere deelgemeenten te maken. In het systeem van de deelgemeenten worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd. Wat de SP betreft wordt het aantal deelgemeenten verlaagd naar nul. Mensen moeten zelf iets te zeggen krijgen over hun buurt, via wijkraden.
  • 7. Problemen in de wijk moeten door de bewoners zelf worden aangepakt met een eigen, vrij te besteden budget.
    SP: EENS
    De SP is voor basisdemocratie: via wijkraden moeten bewoners zelf iets te zeggen krijgen over hun wijk, met een eigen budget om problemen op te lossen. De mensen in de wijk weten zelf het beste wat de grootste problemen zijn en komen vaak met creatieve oplossingen.
  • 8. De gemeente mag zich niet langer laten adviseren door een islamitische koepelorganisatie.
    SP: ONEENS
    De gemeente moet luisteren naar alle mensen in de stad. Iedereen mag de gemeente advies geven, ook de islamitische koepelorganisatie SPIOR. Het is vervolgens aan de gemeente om te beslissen of ze hun advies overnemen.
  • 9. Politici mogen niet zomaar zeggen wat ze denken wanneer dat kwetsend is voor anderen.
    SP: NEUTRAAL
    Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Iedereen heeft in Nederland het recht om te zeggen wat je denkt. Dat wil niet zeggen dat je ook per sé alles moet zeggen. Dit college doet veel uitspraken waarmee je niets bereikt en mensen verder uit elkaar drijft.
  • 10. Referenda en andere democratische vernieuwingen zijn onnodig: Rotterdammers hebben genoeg mogelijkheden om invloed op hun bestuur uit te oefenen.
    SP: ONEENS
    Democratie is meer dan eens in de vier jaar stemmen. Rotterdammers moeten beslissen wat er moet gebeuren in Rotterdam. Een referendum is daarvoor een goede manier. De SP heeft de afgelopen jaren bijvoorbeeld gepleit voor een referendum over de verzelfstandiging van de RET.
  • 11. In probleemwijken mogen zich alleen nieuwe bewoners vestigen die een inkomen hebben boven het minimum.
    SP: ONEENS
    Een hek rond Rotterdam zorgt ervoor dat mensen met weinig kansen alleen nog maar meer moeite krijgen om een betaalbaar huis te vinden. De SP is voor gemengde wijken, maar dat betekent ook dat er meer betaalbare huizen moeten komen in rijke wijken. Rotterdammers moeten niet worden weggejaagd; hun problemen moeten worden opgelost, door te zorgen voor een fatsoenlijk inkomen, werkgelegenheid en onderwijs.
  • 12. Kinderen die het Nederlands niet voldoende beheersen, moeten naar een aparte taalklas voor ze aan het basisonderwijs mogen deelnemen.
    SP: EENS
    De SP vindt dat veel meer Rotterdamse kinderen naar de voorschool zouden moeten. Kinderen beginnen dan eerder met leren en dat zorgt ervoor dat ze het Nederlands beter beheersen als ze aan de basisschool beginnen.
  • 13. Mensen in overheidsdienst zijn vrij om in hun uiterlijk te laten zien dat zij een bepaald geloof aanhangen.
    SP: NEUTRAAL
    Mensen met burka's achter het loket bij burgerzaken ziet de SP ook niet zitten. Maar niemand heeft last van iemand die graag een hoofddoek, een kruisje of een hanenkam draagt.
  • 14.Van nieuwkomers die na een jaar nog nauwelijks Nederlands hebben geleerd, moet de verblijfsvergunning worden ingetrokken.
    SP: ONEENS
    De gemeente heeft helemaal geen zeggenschap over verblijfsvergunningen. De SP wil graag dat iedereen goed Nederlands spreekt. Het probleem met de taal leren is vooral dat de wachtlijsten voor cursussen veel te lang zijn, de tarieven te hoog en dat niveauverschillen niet goed worden opgevangen.
  • 15. Rotterdam moet geen financiële steun aan profsport geven.
    SP: NEUTRAAL
    Duizenden mensen kijken elke week met veel plezier naar sport. Gemeentegeld moet niet worden gebruikt om miljoenensalarissen van voetballers te kunnen betalen. Maar soms kan het nodig zijn dat we als gemeente steun geven, bijvoorbeeld om een stadion te behouden of op te knappen.
  • 16. Rotterdam moet er alles aan doen om nationaal en internationaal zijn aanzien te behouden als centrum voor kunst en cultuur.
    SP: EENS
    Kunst en cultuur zijn het cement van de samenleving, het zout in de pap. Kunstenaars zijn in Rotterdam van harte welkom, kunst en cultuur op school moet worden uitgebreid en Rotterdammers moeten op zondag gratis naar alle musea kunnen.
  • 17. Ouders van wie de kinderen structureel spijbelen, moeten worden gekort op de kinderbijslag.
    SP: ONEENS
    In bepaalde gezinnen stapelen problemen zich op. Ouders zijn veel aan het werk om rond te kunnen komen, kinderen zijn veel op straat en gaan niet altijd naar school. De kinderbijslag stopzetten werkt niet: dat zorgt er alleen maar voor dat ouders nog meer moeten gaan werken en nog meer problemen krijgen om goed voor hun kinderen te zorgen.
  • 18. De ouderbijdrage voor openbare scholen moet worden geschrapt.
    SP: EENS
    Veel scholen vragen hoge ouderbijdragen. De SP vindt dat de overheid genoeg geld voor onderwijs over moet hebben om het zo toegankelijk mogelijk te maken. De gemeente kan in elk geval beslissen op de openbare scholen de bijdrage af te schaffen en zelf te zorgen voor genoeg geld voor allerlei activiteiten.
  • 19. Scholen moeten worden verplicht om hun leerlingenbestand gemengd te houden.
    SP: EENS
    De SP is voorstander van gemengde scholen: rijk en arm, autochtoon en allochtoon, allemaal samen naar school. Door met twee wachtlijsten te werken kunnen scholen daaraan werken. Voor echt gemengde scholen is meer nodig: daarvoor moeten ook wijken gemengd worden.
  • 20. Sponsoring van scholen door bedrijven moet kunnen.
    SP: ONEENS
    Onderwijs is van groot belang voor Rotterdam. Sponsoring zorgt ervoor dat scholen afhankelijk worden van de goedwillendheid van bedrijven. De overheid moet bereid zijn in goed onderwijs te investeren.
  • 21. De winkels buiten het centrum moeten op zondag gesloten zijn.
    SP: ONEENS
    Winkels mogen van de SP op zondag open zijn. Het is wel verstandig om daar een grens aan te stellen, zodat we voorkomen dat kleine winkels worden weggeconcureerd. De zogenaamde 24-uurseconomie doet niet iedereen goed.
  • 22. Rotterdam Airport moet in 2010 gesloten worden.
    SP: EENS
    In 2010 is de HSL klaar en is Schiphol vanuit het centrum van Rotterdam in 20 minuten te bereiken. Rotterdam Airport is dan niet meer nodig. Het vliegveld zorgt voor veel geluids- en milieu-overlast voor omwonenden.
  • 23. Het gebruikersdeel van de gemeentelijke onroerende zaakbelasting (OZB) moet in Rotterdam worden afgeschaft.
    SP: ONEENS
    De OZB is geen oneerlijke belasting – hoe duurder je huis, hoe meer je betaalt. De SP vindt het beter om belasting te heffen op basis van inkomen, maar de OZB is op dit moment de enige echte eigen inkomstenbron van de gemeente. Inmiddels is het gebruikersdeel van de OZB afgeschaft door de regering. De SP hoopt dat dat niet betekent dat Rotterdam straks minder geld heeft om te zorgen voor voorzieningen in de stad.
  • 24. Gemeentelijke voorzieningen als Nutsbedrijven mogen niet geprivatiseerd worden.
    SP: EENS
    Dit college heeft het Havenbedrijf en de RET verzelfstandigd en de AVR (Afvalverwerking Rijnmond) verkocht. Nutsvoorzieningen moeten in handen blijven van de gemeente, vindt de SP. Die kan beter zorgen voor goed openbaar vervoer en milieuvriendelijke afvalverwerking dan bedrijven die zoveel mogelijk winst willen maken.
  • 25. Het zorgen voor werkgelegenheid moet aan het bedrijfsleven worden overgelaten.
    SP: ONEENS
    De werkloosheid in Rotterdam is groot, vooral onder jongeren en in het bijzonder allochtone jongeren. Er zijn te weinig banen in Rotterdam om iedereen aan het werk te krijgen. Ondertussen is er op allerlei plaatsen behoefte aan mensen die door dit college worden wegbezuinigd, zoals klassenassistenten op scholen en concierges in buurthuizen. Dat is nuttig werk waarvoor de gemeente geld beschikbaar kan stellen.
  • 26. Het opknappen van de Binnenrotte en het gebied rond de Hoogstraat en de Laurenskerk moet zo snel mogelijk beginnen.
    SP: EENS
    Het Grote Kerkplein zou een prachtig plein in het centrum van de stad kunnen worden, met kleine winkeltjes, terrasjes en cafétjes. Wat de SP betreft mag dat er zo snel mogelijk komen.
  • 27. Groene gebieden mogen niet opgeofferd worden ten gunste van nieuwe bedrijventerreinen.
    SP: EENS
    Op allerlei plaatsen rond de stad liggen bedrijventerreinen braak. Die moeten beter worden benut. Nieuwe terreinen aanleggen is niet nodig, zeker niet als daarvoor het weinige groen dat Rotterdam heeft moet verdwijnen.
  • 28. Nieuw Crooswijk mag niet (verder) gesloopt worden.
    SP: EENS
    De SP is de meest consequente ondersteuner van het verzet tegen de sloop in Nieuw Crooswijk en andere wijken in de stad waar goede, betaalbare huizen tegen de grond moeten. De sloop van Nieuw Crooswijk zorgt voor meer woningnood en jaagt mensen weg uit een gezellige wijk waar ze soms al dertig jaar wonen.
  • 29. Er moeten bejaardentehuizen komen voor specifieke doelgroepen.
    SP: ONEENS
    De SP is voorstander van gemengde scholen, gemengde wijken én gemengde bejaardentehuizen. Wel moet er in ieder bejaardentehuis de ruimte zijn om bijvoorbeeld samen te komen of te bidden.
  • 30. Schotelantennes op huizen moeten worden verboden.
    SP: EENS
    Iedereen mag TV kijken, maar straten vol schotelantennes zien er volgens veel mensen niet mooi uit. De oplossing van woningcorporaties – een centrale antenne of schotel zodat alle losse schotels kunnen verdwijnen – is een goed plan, zolang iedereen op die manier wel naar de zenders kan blijven kijken die hij of zij wil zien.


Meer over de gemeenteraadsverkiezingen...

U bent hier