h

Zorgbijeenkomsten SP in buurten goed bezocht

23 januari 2006

Zorgbijeenkomsten SP in buurten goed bezocht

De Rotterdamse afdeling van de SP organiseert bijeenkomsten over de nieuwe zorgwet in de wijken. Om de problemen met de nieuwe wet de inventariseren en vragen van mensen te beantwoorden. Zo zijn er bijeenkomsten geweest geweest met stichting Delmor (Turkse dames), Marokkaanse oudersverenigingen en de vereniging samenwerkende Marokkaanse ouders Delfshaven.

De voorlichting over de nieuwe zorgwet was slecht. Zeker voor specifieke doelgroepen. Voor allochtone groepen beloofde minister Hoogervorst speciale voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren in buurthuizen en Moskeeën. Dat ging in Rotterdam niet door omdat het Rotterdamse stadsbestuur eerder de mensen die dit zouden moeten doen, de voorlichters in eigen taal en cultuur, heeft wegbezuinigd. Op vragen van de SP-fractie hierover schoof het College de verantwoordelijkheid voor de voorlichting van zich af. Dus gaat de SP zelf maar op de mensen af. Met een team van de hulpdienst (Bob ter Haar, Jan de Kuijer, Manon van de Berg), bijgestaan door zorgdeskundige Ineke Palm en indien nodig tolken.

Hoewel de voorlichting slecht was, blijken sommige mensen zichzelf goed te hebben geïnformeerd. Problemen zijn er vooral met niet ontvangen zorgtoeslag, de hoge zorgpremie en hoe te kiezen uit de vele verzekeringen waaronder de aanvullende verzekering.
Weinig mensen denken over een overstap naar een andere verzekeraar mede vanwege de ingewikkeldheid. Wel als er mogelijkheden voor collectieve verzekeringen zijn zoals vanuit de vakbond en voor onderwijsmensen. Probleem is dan soms wel dat er nog steeds geen aanbod is van de collectieve verzekering (onderwijs). Dat geeft onzekerheid, bovendien zal zo’n verzekering met terugwerkende kracht gaan waardoor mensen voor enkele maanden premie moeten betalen voor de collectieve verzekering en het nog maar afwachten is hoe snel de premies van de oude verzekering worden terugbetaald.

U bent hier