h

SP trapt verkiezingscampagne af in Nighttown

25 januari 2006

SP trapt verkiezingscampagne af in Nighttown

Op zondag 22 januari trapte de SP afdeling Rotterdam haar verkiezingscampagne af in Nighttown. Met een 120%-Rotterdammerquiz, SP-Kamerlid Krista van Velzen en de bands Toffe Haan en de Rotterdam Ska Jazz Foundation.


Bekijk de foto's

"Dansen

De toespraak van SP-lijsttrekker Theo Cornelissen: Onze Rotterdamcode!

Lieve mensen, kameraden, partijgenoten, vrienden,

Rotterdam verdient beter. Dat is de titel van ons verkiezingsprogramma. En zo is het. Ik ben er trots op dat ik met zo'n geweldig programma de komende maanden campagne mag voeren voor de SP, de beste partij van Rotterdam.
Morgen ga ik ook een geweldige kandidatenlijst voor de SP inleveren. Een lijst met Josine, met Leo, met Kevin, met Liesbeth, Ineke, Corrie, Alexandra en nog 22 andere fantastische mannen en vrouwen. Samen gaan we de komende 44 dagen verder aan de slag om ons programma te promoten. En dat is hard nodig!
Na de Rotterdamwet, waarin kansarmen nog minder kans krijgen op een fatsoenlijke woning in de stad, lanceerde het gemeentebestuur donderdag haar Rotterdamcode. 7 geboden, 7 open deuren die op zich al voldoende geregeld worden in 'De universele verklaring van de rechten van de mens, het Europese Handvest, de Nederlandse Grondwet' en nog zo wat. Toch meent dit college van Leefbaar met VVD en CDA ons Rotterdammers de les te moeten lezen. Nieuwkomers schijnen het zelfs bij binnenkomst te moeten tekenen. Ziet U dat voor U: "Je stapt op CS uit de trein en krijgt een papiertje onder de neus: wilt U hier even tekenen? Anders gaan de detectiepoortjes niet open.
Zo wordt onze mooie stad verandert in een padvinderskamp. Elke ochtend bij het hijsen van de vlag moeten we trouw zweren aan hun heilige Rotterdamcode.
Want wat vraagt die code? Nederlands spreken, niet discrimineren, niet radicaliseren, kinderen opvoeden, vrouwen eren, homosexuelen liefhebben, en gelovigen respecteren.
Op zich niks mis mee, maar de verdere uitleg is wel tekenend voor de toon en de kilte en de tweedeling in onze stad die onder leiding van Leefbaar vorm heeft gekregen. U zult straks voldoen aan de normen van Pastors en van de Anker, anders wordt U buitengesloten of krijgt U hun gedachtenpolitie op uw dak!
Alles ademt een sfeer van repressie, van bovenaf de knoet erover. Terwijl er aan de echte problemen in de stad niks of veel te weinig gedaan wordt.

In ons Verkiezingsprogramma "Rotterdam verdient beter!" schrijven we als SP wat er eigenlijk in een Rotterdamcode zou moeten staan:
De SP gunt iedereen gelijke kansen op een fatsoenlijk huis, goed onderwijs, een normaal inkomen, een rijk cultureel leven en geen bedillerige overheid. Voor ons zijn alle Rotterdammers gelijkwaardig in al hun diversiteit!
In onze SP code respecteren we de menselijke waardigheid van alle Rotterdammers. Menselijke waardigheid die je alleen kunt bewaren als je niet in armoe en gebrek hoeft te leven. We leven in een van de 10 rijkste landen van de wereld. Als het hier niet kan dan kan het nergens. Maar dat kan alleen als we ook in Rotterdam de solidariteit tussen de bewoners organiseren. Een solidariteit die door Balkenende en Zalm met hun individuele zorgstelsel en hun eerdere bezuinigingen verder is afgebroken. En dit Rotterdamse college, het meest rechtse college ooit, heeft al die verslechteringen uit Den Haag doorgevoerd. Sterker nog, Rotterdam is de enige stad die staat te juichen als minister Dekker de huren nog verder wil liberaliseren. Ze hebben in deze periode de haven geprivatiseerd, de kunstinstellingen, de RET en Hulman kondigde vrijdag aan dat hij ook de bibliotheek wil gaan verkopen.
Op onze ALV eind november zei ik het al.
Mensen willen graag meedoen. Mensen willen trots zijn op hun stad. We zijn allemaal Rotterdam chauvinisten. En daar is niets mis mee.
Wie is er nu niet trots als hij vanaf de Brienenoordbrug de stad ziet liggen. Trots op de skyline, trots op de metro, op Blijdorp, op Sparta weer terug in de eredivisie.
Ons Rotterdam is een stad waarin je goed kunt wonen, in een betaalbaar huis en dus niet de stad waar op basis van megalomane plannen goede woningen worden gesloopt omdat er verkeerde mensen in zouden wonen, zoals in Crooswijk..
Ons Rotterdam is een stad waar kinderen elke ochtend ontbijten voordat ze naar school gaan en niet de stad waar elke week meer gezinnen afhankelijk zijn van een doos gevuld door de Voedselbank.
Ons Rotterdam is een stad waar mensen voldoende inkomen hebben om zelf boodschappen te kunnen doen bij de C1000 en niet de stad waar erkende armoedzaaiers met een pasje naar de Superstar in de Teilingerstraat worden gestuurd.
Ons Rotterdam is een stad waar je met de tram, de bus of de metro in alle hoeken op alle momenten van de dag kunt komen en niet de stad waar de RET geprivatiseerd is en lijnen worden wegbezuinigd, waardoor de stad verstikt met steeds meer auto's op steeds meer asfalt.
Ons Rotterdam is een stad waar kinderen niet met jaren achterstand op een zwarte basisschool belanden maar een stad waar alle kinderen tot 4 jaar naar de voorschool gaan.
Ons Rotterdam kent brede scholen die het centrum zijn voor welzijn in de wijken, waar ouderen leren participeren, waar kinderen leren samenleven in Rotterdam en niet de stad waar elke groep zich terugtrekt in zijn eigen schooltje.
Ons Rotterdam kent geen getto's of villawijken, ons Rotterdam kent gemengde wijken zonder sociaal economische tweedeling langs etnische lijnen.
In ons Rotterdam maken mensen samen de stad en verschuilt niet iedereen zich bang achter zijn voordeur.
In ons Rotterdam mogen gehandicapten en ouderen meedoen, worden ze niet op kosten gejaagd door een schraal vervoer op maat, worden ouderen niet gezien als egoïstische opvreters die de jeugd zogenaamd in de weg zouden zitten.
In ons Rotterdam krijgen mensen steun om mee te kunnen doen in de moderne samenleving, met formulieren invullen, met minder bureaucratie, met meer hulp in plaats van 'ieder voor zich' en 'je zoekt het zelf maar uit'.
Ons Rotterdam is ook groen, met parken, met diervriendelijke beplanting, met speelplekken, een Rotterdam waar je niet verjaagd wordt door illegale bordjes 'verboden te barbecuen'.
In ons Rotterdam hebben de bewoners in de 62 wijken werkelijk wat te zeggen, niet door parlementje te spelen in een deelraad, maar door eigen budgetten voor schoon, heel en veilig en alles dicht bij huis en in de straat.
In ons Rotterdam worden er geen miljarden gemeenschapsgeld in zee gegooid voor een tweede maasvlakte, maar wordt dat geld geïnvesteerd in de sociale infrastructuur van de stad, in buurthuizen, in scholen, in zorg, in cultuur, in voorzieningen voor winkels, voor ondernemende Rotterdammers.
Ons Rotterdam is vooral een stad waar mensen uit alle streken van Nederland, uit alle hoeken van de wereld hun dromen kunnen realiseren.
In ons Rotterdam laten we jongeren niet voortijdig van school gaan om vervolgens werkeloos op straat te hangen. Wij zijn tegen de WW, het Wederwijds Wantrouwen. De SP is voor wijkwerkbalies, waar jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, dicht bij huis worden ingeschakeld bij de school, het zorgcentrum, de woningbouwvereniging, het buurtbeheer, het onderhoud van de plantsoenen en de parkjes.
Ons Rotterdam ziet jongeren niet als potentiële overlastgevers die in toom gehouden moeten worden. Ons Rotterdam kent vele tienduizenden jongeren die de ruimte krijgen, op bedrijfsscholen, in jongerencentra.
In ons Rotterdam zitten niet alleen de Antillianen maar alle jongeren tot 35 jaar op school, op hun werk of in een traject.
In ons Rotterdam doet de politie gewoon zijn werk, vangt boeven. In ons Rotterdam mag iedereen meedoen, wordt iedereen INgesloten en niemand UITgesloten, alleen criminelen worden OPgesloten.
Ons Rotterdam kent geen hek rond de stad, wordt niet de helft van de inwoners tot ongewenst vreemdeling verklaard omdat ze minder dan 120% van het minimumloon verdienen of omdat ze tot een niet westerse minderheid behoren.
In ons Rotterdam pakken we samen de zaken aan en proberen we iedereen boven die 120% uit te tillen door scholing, door werk.
In ons Rotterdam steunen we initiatieven van vrouwen als Cleo Patria, ongeschoolde vrouwen die samen alles doen om hun leven beter te maken door de taal te leren, een vak te leren en worden die niet als overbodig aan de kant geschoven.
Ons Rotterdam is een DROOMstad en geen MOORDstad. Dezelfde letters, een andere volgorde en een wereld van verschil.

Nu is het winter. Giert de wind door de kale takken van de bomen. Op 7 maart staan we aan het begin van de lente, zijn we de kilte van deze rechtse coalitie van CDA / VVD en LR voorbij. Met jullie steun om de Rotterdammers achter onze lijst en ons programma te krijgen moet het lukken om van Rotterdam weer een hartverwarmende stad te maken.
Aan de slag, wij zijn er klaar voor!

Theo Cornelissen
fractievoorzitter SP


U bent hier