h

Rechtszitting bewoners Klein Trapezium (Crooswijk)

15 januari 2006

Rechtszitting bewoners Klein Trapezium (Crooswijk)

Afgelopen maandag 9 januari moesten de laatste 10 bewoners van Klein Trapezium in Crooswijk voor de rechter verschijnen. Het WBR heeft de procedure aangespannen om de huurovereenkomsten te kunnen ontbinden. Uiteraard waren een aantal SP-ers, uit solidariteit met de laatste bewoners van Klein Trapezium, aanwezig. Gezien het belang van de zitting was ook de (Rotterdamse) pers volop vertegenwoordigd.
Om 9.45uur opende de kantonrechter de zitting.

Opvallend was dat de advocate van het WBR, mevrouw Van Strijen tijdens de zitting toegaf dat de woningen van het Klein Trapezium niet in slechte staat verkeren. De woningen moeten echter wijken voor het totale project Nieuw Crooswijk (masterplan).

De verdediging trok alles uit de kast om de rechter te overtuigen van de waanzin van de plannen van OCNC (Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk). Er werd gewezen op milieutechnische aspecten, de sociale cohesie in de wijk en bouwtechnische argumenten die tegen sloop pleiten. Er werd zelfs een korte geschiedenisles gegeven om aan te geven dat Nieuw Crooswijk niet voor de eerste maal wordt bedreigd door de sloophamer.

“Dames en heren, de tweede aanval op Nieuw Crooswijk is geopend!”

Als deskundige op het terrein van volshuisvesting en stedenbouw kreeg ook professor Thomsen van de rechter de gelegenheid zijn visie te geven op de plannen van OCNC. Hij benadrukte nogmaals dat de woningen in Klein Trapezium in prima staat verkeren. Ook de krapte op de sociale woningmarkt werd voor het voetlicht gebracht. Professor Thomsen concludeerde dat de huidige plannen van OCNC met Nieuw Crooswijk niet gericht zijn op een een verbetering van de sociale woningmarkt. Integendeel, goede en betaalbare woningen moeten juist wijken voor woningen gericht op de middeninkomens!

De rechter constateerde dat het WBR behoorlijk achterloopt op haar schema en stelde mede daarom voor de rechtszitting te verdagen tot 2 februari 2006. Hij voelde er weinig voor om in deze fase de huurovereenkomsten te ontbinden. De advocate van het WBR kon op dat moment niet anders dan de rechter hierin volgen en akkoord te gaan met zijn voorstel. Dit om te voorkomen dat de huurders reeds in dit stadium in het gelijk werden gesteld.

Laten we hopen dat dit een voorbode is voor de uiteindelijke uitspraak van de rechter. We mogen echter nog zeker niet te vroeg juichen.

Eén ding is zeker, de SP zal zich blijven verzetten tegen de sloop van woningen die (na renovatie) in prima staat verkeren.

SP over huisvesting

U bent hier