h

Nieuw zorgstelsel: Groot risico op aantal onverzekerden

21 januari 2006

Nieuw zorgstelsel: Groot risico op aantal onverzekerden

Het risico is groot dat, vanwege de nieuwe zorgverzekeringswet, het aantal onverzekerden toeneemt. Dit wordt veroorzaakt door de hoge nominale premies en het feit dat de zorgverzekeraars wanbetalers uit de verzekering kunnen zetten.

Een interdepartementale werkgroep verwacht een toename van het aantal onverzekerden die kan oplopen tot wel 800.000-900.000 mensen. Zij adviseerde in december aan minister Hoogervorst een waarborgfonds voor onverzekerden op te richten.

Volgens een bericht in NRC-Handelsblad van 17 januari jl. hebben de ziekenhuizen in de regio Rijnmond in november 2005 besloten onverzekerde patiënten alleen nog te behandelen met zorg die geen uitstel vergt.

  1. Bent u ervan op de hoogte dat de ziekenhuizen in de regio Rijnmond onverzekerde patiënten alleen helpen indien de zorg geen uitstel vergt?
  2. Geldt dit voor alle ziekenhuizen in de regio Rijnmond?
  3. Wat wordt precies verstaan onder zorg die geen uitstel vergt?
  4. Deelt u de mening dat patiënten geholpen moeten worden, ook al zijn ze onverzekerd voor alle basiszorg zoals deze in het verzekerde pakket is opgenomen? Zo ja, bent u bereid met de ziekenhuizen in gesprek te gaan?
  5. Bent u bereid er bij de minister op aan te dringen met grote spoed een waarborgfonds in te stellen zoals de werkgroep onverzekerden heeft aanbevolen?
  6. Indien zo’n landelijk waarborgfonds er niet snel komt bent u dan bereid zelf een plaatselijk waarborgfonds in te stellen?

Met vriendelijke groet,
Theo Cornelissen

U bent hier