h

Vraagtekens bij gezondheidsvoorlichting allochtonen

14 november 2005

Vraagtekens bij gezondheidsvoorlichting allochtonen

Minister Hoogervorst start in november met een nieuwe ronde voorlichting waaronder de voorlichting aan specifieke groepen zoals allochtone groepen. Theo Cornelissen vraagt B & W of het waar is dat de voorlichting in buurthuizen en moskeeën niet meer in de eigen taal wordt gegeven.

Naast voorlichtingsbrochures in 7 talen komt er mondelinge voorlichting in bijvoorbeeld buurthuizen en moskeeën. De minister heeft het Nizg gevraagd dit te coördineren.

Van het Nizg heb ik vernomen dat zich in Rotterdam een bijzondere situatie voordoet. Omdat hier de pool van voorlichters bij de GGD die deze gezondheidsvoorlichtingen altijd verzorgden, dit jaar ontslagen zijn wegens een ander beleid/ bezuinigingen. Hiermee is Rotterdam de enige grote stad die niet meer gebruik kan maken van dit toch belangrijke netwerk van voorlichters eigen taal en cultuur. Alleen de voorlichters die in de huisartsenpraktijken werken kunnen daar de voorlichting verzorgen.

Onze vragen:

  1. Bent u met mij van mening dat de voorlichting weliswaar een landelijke verantwoordelijkheid maar dat de minister zijn verantwoordelijkheid wat betreft autochtone groepen in Rotterdam niet kan uitvoeren omdat de mensen die het zouden moeten uitvoeren zijn wegbezuinigd? Zo niet waarom niet?
  2. Erkent u dat mondelinge voorlichting aan allochtone groepen zeer belangrijk is gezien de ervaring dat brochures vaak nauwelijks worden gelezen?
  3. Bent u met mij van mening dat dit gat niet kan worden opgevangen door vrijwillige organisaties zoals de Anbo die weliswaar ook mensen traint om voorlichting te geven en waar bij de eerste training alleen een Spaans en Grieks sprekende vrijwilliger getraind zou zijn?
  4. Bent u met mij van mening dat het ook geen oplossing is mensen te verwijzen naar voorlichters van de GGD in Den Haag of Vlaardingen?
  5. Erkent u dat dit gat niet kan worden opgevangen door het PBR en zelforganisaties omdat hier specifieke training voor nodig is?
  6. Deelt u mijn zorgen dat de voorlichting aan allochtone groepen zo te kort schiet en dat dit zo snel mogelijk opgelost dient te worden? Zo ja, hoe gaat u dit oplossen?
  7. Kunt u deze vragen gezien de urgentie binnen een week beantwoorden?

Meer info
Theo Cornelissen (06) 20 43 01 96

U bent hier