h

Eerste winst voor complexcommissie Hordijkerveld

31 oktober 2005

Eerste winst voor complexcommissie Hordijkerveld

In Hordijkerveld wordt gestreden met woningcorporatie Vestia om het behoud van 7 flats met in totaal 288 betaalbare huurwoningen. Het eerste succes is binnen met 1 maand uitstel! 1 maand winst is 1 maand langer eten.

In oktober had Vestia de sloopvergunning willen aanvragen maar dit is al een maand uitgesteld omdat er bezwaren zijn aangetekend tegen de woningontrekkingsvergunning. Vestia bezorgt bewoners slapeloze nachten door onbetaalbare alternatieven aan te bieden. De maand winst is het verschil tussen de huidige huurprijs en de hogere prijs elders. Zonder huursubsidie komt dit al snel op € 175,00. Voor sommige mensen is dit het geld wat ze per maand kunnen besteden aan eten. Of er in de nieuwe woning dus nog geld is om te eten, is dus nog maar helemaal de vraag. Door de sloop 1 maand uit te stellen, hebben we in ieder geval bewerkstelligd dat mensen weer 1 maand langer kunnen eten.

“Het is te gek voor woorden dat de gemeente dit weet en toch haar fiat geeft voor sloop” aldus Ria Rijswijk, de nieuwe secretaris van de complexcommissie.

Aan de kwaliteit van de woningen kan het zeker niet liggen want deze flats hebben aluminium kozijnen met dubbelglas én centrale verwarming. Dit kan lang niet gezegd worden voor alle woningen in Rotterdam. De Hordijkervelder flats moeten wijken voor dure woningen vanwege de mooie ligging aan een park. “Wij zijn kennelijk te min om te kunnen genieten van een park, dat is dus alléén weggelegd voor de rijken die hier wel mogen wonen” zegt Jaap Goos, actievoerder. “Sorry voor hen maar sommige van ons wonen hier al meer dan 40 jaar”.

De flatbewoners die zich verzetten tegen de sloop hebben zich verenigd in de complexcommissie. Om de specifieke belangen van de hoogbouw te dienen heeft de complexcommissie zich losgemaakt van de BVH (bewonersvereniging Hordijkerveld). De complexcommissie zal op dinsdag 8 november in het buurthuis Pietersdijk 27 om 19.30 uur haar plannen en deze laatste ontwikkelingen met omwonenden delen. Iedereen is welkom, en iedere belanghebbende kan zijn of haar ideeën kwijt. De complexcommissie licht dan toe dat het losmaken van de BVH nodig was omdat de belangen van de hoogbouw niet langer vertegenwoordigd werden door de BVH. Geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.

Het tegenhouden van de sloop wordt er een van de lange adem. Maar de bewoners die erg graag willen blijven, vinden het bijzondere plekje de strijd wel waard. Dus slopen is bezopen.

Zie ook:

U bent hier