h

RED de RET vraagt om referendum: laat de burger beslissen over lot RET

30 september 2005

RED de RET vraagt om referendum: laat de burger beslissen over lot RET

De gemeente Rotterdam wil de RET verzelfstandigen, de eerste stap naar privatisering. De RET is nu nog een gemeentelijke tak van dienst; de RET medewerkers zijn ambtenaren in dienst van de burgers van Rotterdam onder verantwoordelijkheid van een wethouder en de gemeenteraad. Als de RET het niet goed doet kunnen we nu op elk moment ingrijpen en zorgen voor verbetering. Als de RET een filiaal wordt van een groot Frans of Duits commercieel vervoersbedrijf dan zal dat veel moeilijker of zelfs onmogelijk zijn.

Het comité 'RED de RET' streeft naar een referendum op 7 maart 2006 waarbij de burgers van Rotterdam zich kunnen uitspreken over de voorgenomen verzelfstandiging. De bevolking van Amsterdam heeft zich een paar jaar
geleden in een referendum al massaal uitgesproken TEGEN een verzelfstandiging van hun Gemeentelijk Vervoer Bedrijf.

Een eerste stap naar zo’n referendum is onderstaande brief die gisteren richting college en gemeenteraad is gegaan.


College van Burgemeester en Wethouders

En aan de gemeenteraad van Rotterdam
p/a Griffie
Coolsingel 40
3011 AD ROTTERDAM

Betreft verzoek tot het in gelegenheidstellen tot het houden van een referendum

Rotterdam, 29 september 2005

Geacht bestuur en geachte raad van Rotterdam,

Op 1 september lag het principebesluit voor van het college om het Rotterdamse vervoersbedrijf RET te verzelfstandigen. Namens het actiecomité RED de RET verzoek ik u, leden van college en raad, alles in het werk te stellen een referendum hierover mogelijk te maken. De strekking van de vraagstelling die aan de ingezeten van Rotterdam voorgelegd wordt, zou de volgende kunnen zijn: “Moet de RET als gemeentelijke dienst verantwoordelijk blijven voor het verzorgen van het openbaar vervoer in en rond Rotterdam.” Het is nu aan de raad over de ontvankelijkheid van dit verzoek te beslissen, en om de formulering van de vraagstelling voor het referendum te bepalen.

Nu kan volgens de Rotterdamse referendumverordening slechts “een voorgenomen besluit van de raad” onderwerp van een referendum zijn. Onze vraag is of het instemmen van de raad met een principebesluit van het college, referendabel is. Zo ja, dan is dit schrijven een verzoek aan college en raad om het referendum mogelijk te maken. Zo nee, dan verzoek ik het college een voorstel aan de raad voor te leggen, zodat het voornemen om de RET te verzelfstandigen referendabel gemaakt kan worden.

In de referendumverordening zijn taken opgenomen voor zowel het college, als voor de raad. Zo moet het verzoek gedaan worden door middel van door de gemeente verstrekte lijsten. Zo zal het college van burgemeester en wethouders moeten publiceren op welke plaatsen deze lijsten neergelegd en ingediend moeten worden. De grootste taak is echter weggelegd voor degenen die zich geroepen voelen, tenminste 10.000 kiesgerechtigde ingezeten van Rotterdam bereid te vinden het verzoek voor een referendum te ondersteunen.
Namens het actiecomité RED de RET dat zich hiertoe geroepen voelt, verzoek ik u alles in gang te zetten wat aan u, college en raad, is om ons hiermee aan de slag te laten gaan. Wij denken dat het referendum het beste op 7 maart 2006 gehouden kan worden, tegelijk met de raadsverkiezingen. Dat is het meest praktisch uit overwegingen van organisatie en kosten.

In afwachting op uw reactie en met vriendelijke groet,

Mathijs Spaas
Actiecoördinator RED de RET
p/a Agniesestraat 127-A, 3032 TJ Rotterdam


Meer informatie:
Mathijs Spaas - (06) 20 50 94 49
Theo Cornelissen - (06) 20 43 01 96

U bent hier