h

Asielbeleid en Rotterdam

12 september 2005

Asielbeleid en Rotterdam

De uitvoering van het uitzetbeleid van minister Verdonk is nu sinds een paar maanden volop losgebarsten in Rotterdam. Dagelijks worden uitgeprocedeerden, soms met kleine kinderen, zonder pardon uit de opvang gegooid, vluchten mensen de illegaliteit in of gaan mensen al dan niet tegen hun zin een terugkeertraject in. Dit alles zorgt er voor dat de opvangmogelijkheden (voornamelijk via kerkelijke instellingen geregeld) aan alle kanten uitpuilen.

Opvang van de gemeente is er niet. Je kunt in Rotterdam nog beter een poes of een heroïnehoer zijn, daar is wel opvang voor. Op de SP fractie merken we dit goed. Wekelijks komen er heel wat telefoontjes en/of bezoeken van wanhopige asielzoekers binnen. Sommige personen kunnen we helpen met adviezen over opvang, bekwame advocaten, mogelijkheden voor het krijgen van studiebeurzen, de Voedselbank maar vaak ook helemaal niet. Dan blijft het tot een gesprek van mens tot mens. Gelukkig werkt de Rotterdamse SP samen met vele organisaties op dit gebied zodat we elkaar op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen.

Wij blijven proberen iets aan de situatie in Rotterdam te doen. Het huidige college van burgemeester en wethouders is totaal niet ontvankelijk voor ‘zielige’ verhalen over dakloze gezinnen, maar wat we wel steeds doen is –met bewijzen- aantonen dat de zogenaamde sluitende aanpak van Verdonk niet werkt. De minister heeft ooit beloofd aan de burgemeesters van Nederland dat er geen mensen op straat zouden komen te staan door het uitzetbeleid. Er zou in een traject van twee keer 8 weken uitgezocht worden of mensen uitgezet kunnen worden, zo ja dan gaan ze het land uit, zo nee dan krijgen ze alsnog een (tijdelijke) verblijfsvergunning in het kader van het buitenschuldcriterium. Wat er helaas gebeurt is dat mensen die niet uit te zetten zijn, al dan niet na een meestal kort verblijf in ter Apel, weer in Rotterdam op straat terecht komen. Soms worden zelfs uitgeprocedeerden uit andere gemeenten vanuit ter Apel of Vlagtwedde naar Rotterdam gestuurd. Op deze manier komen er in Rotterdam alleen maar meer illegalen bij! Wij presenteren deze gevallen gedurig met naam en toenaam aan de burgemeester zodat hij niet zijn ogen voor dit probleem kan sluiten. Wij willen dat hij keer op keer bij minister Verdonk er op aandringt haar beleid aan te passen en te zorgen dat deze mensen een eerlijke behandeling krijgen.

Josine Strormann, fractie SP Rotterdam

Dossier Asielzoekers 2005

U bent hier