h

Bakkie leut met een scheutje solidariteit voor havenwerkers

24 augustus 2005

Bakkie leut met een scheutje solidariteit voor havenwerkers

Woensdagavond om 19.30 verzamelden havenarbeiders zich bij de poort van ECT Delta, om actie te voeren tegen het opzeggen van een internationaal verdrag over werk in de haven. Volgens de arbeiders en de FNV opent het opzeggen van het verdrag de deur naar een verslechtering van arbeidsvoorwaarden, werkzekerheid en veiligheid.

De SP is in het Europees Parlement hard aan de slag om een nieuwe, slechtere, havenrichtlijn tegen te houden, en ondersteunt de acties van de havenwerkers van harte. SP-gemeenteraadslid Theo Cornelissen en andere actievoerders brachten de havenarbeiders daarom woensdagavond koffie om hen scherp te houden, en deelden een pamflet uit waarin ze hun solidariteit betuigden. Woensdag 31 augustus reizen de havenwerkers af naar Den Haag, om te betogen wanneer het Kamerdebat plaatsvindt.

Foto's: Theo Cornelissen


Pamflet: stop Port Package 2!

De regering heeft besloten het ILO-verdrag 137 op te zeggen. In dit verdrag wordt geregeld dat alleen gekwalificeerde en geregistreerde havenarbeiders schepen mogen laden en lossen. Bovendien zijn de inkomens van havenarbeiders in het verdrag gegarandeerd en hebben geregistreerde havenarbeiders voorrang bij het verkrijgen van werk in de haven.

Het werken met niet opgeleide (lees: goedkopere) havenwerkers levert risico's op voor de persoonlijke veiligheid en de veiligheid in het algemeen. Bovendien ondermijnt het opzeggen van het ILO-verdrag de positie van havenwerkers op het gebied van arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid.

Het kabinet neemt daarmee een voorschot op een mogelijke nieuwe Europese havenrichtlijn (Port Package 2). "Port Package 1" is door acties van havenarbeiders in alle Europese havens tegengehouden. De tweede versie, en het voornemen van het kabinet, moet wat de SP betreft ook de prullenbak in. Acties als vandaag kunnen daarvoor zorgen.

Niet alleen havenarbeiders hebben belang bij het tegenhouden van het kabinetsbesluit. Als het Balkenende en de Geus lukt om dit verdrag op te zeggen, dan is het hek van de dam. Binnenkort is ILO-verdrag 135 over de arbeidstijden aan de orde. De Europese Unie heeft een richtlijn gemaakt die dit verdrag ondermijnt en diensten van twaalf en een half uur per dag en werk-weken tot 80 uur mogelijk maakt.

De SP schenkt vandaag koffie, maar laat het daar niet bij. Jullie kunnen de komende tijd rekenen op de steun van de SP, binnen en buiten het (Europese) parlement. Succes met deze actie!


SP in Bond en Bedrijf: Havenarbeiders zijn het zat; geen opzegging ILO-verdrag 137 (25-08-2005)

U bent hier