h

Hordijkervelders ‘grensverleggend’ bezig

6 juni 2005

Hordijkervelders ‘grensverleggend’ bezig

De Complexcommissie Hordijkerveld houdt op woensdagmiddag 8 juni 2005 om 16.30 uur een ludieke actie. Men gaat de bewoners van de zeven flats die gesloopt moeten worden met flat en al naar Barendrecht verhuizen dit door middel van een grensverlegging. Aan deze actie zullen ook Theo Cornelissen, gemeenteraadslid voor de SP, Rik Schonenberg, lid van Provinciale Staten voor de SP en een aantal Barendrechtse burgers meedoen. De grensverlegging begint om 16.30 uur op het grasveld tussen de twee Prinsendijkflats.

"De gemeente Rotterdam vindt dat er massaal betaalbare woningen in Rotterdam gesloopt moeten worden waaronder onze woningen. En volgens wethouder Pastors moeten de Rotterdammers met een smalle beurs maar naar de randgemeentes verhuizen. Echter volgens het Steunpunt Wonen zijn in 2004 alleen al in de stadsregio Rotterdam 4.737 betaalbare woningen gesloopt en maar slechts 662 betaalbare woningen gebouwd. Naar welke randgemeente moeten we naar toe als daar amper betaalbare woningen komen?" aldus Jaap Goos, een van de actievoerende bewoners.

"De sloopplannen zijn weinig creatief. Kijk, Hordijkerveld ligt slechts een paar honderd meter van Barendrecht af. Wat Rotterdam wil is hier betaalbare woningen slopen en bouwen in een randgemeente zoals Barendrecht. Maar waarom verleggen ze de gemeentegrens tussen Rotterdam en Barendrecht niet? Op deze manier is Rotterdam van ons af, heeft Barendrecht 288 betaalbare woningen erbij zonder te bouwen en de bewoners kunnen in hun woningen in het mooiste plekje van Hordijkerveld blijven wonen. Dat bespaart een heleboel slopen, bouwen en herhuisvesten van bewoners! Dat noemen we nu eens grensverleggend inzicht. En tegen een gemeentelijke herindeling hebben we geen bezwaar want we zijn inmiddels ongewenste Rotterdammers geworden omdat we geen koopwoning van € 220.000,- kunnen betalen." legt Cees Lagendijk, voorzitter van de complexcommissies, uit.

Om aan deze gemeentelijke politiek weerstand te beiden is inmiddels de Bond Behoud Sociale huisvesting (BBSH) opgericht waarin, behalve de Hordijkervelders ook de mensen uit Nieuw Crooswijk, de bewoners van het Poortgebouw, ‘het Lincke Zwaerd’ (Zwaerdecroon- en Snellinckstraat) en de Rotterdamse SP zitting hebben.

Contactpersonen zijn:
Cees en Joke Lagendijk
Prinsendijk (010) 482 59 52
Jaap Goos
Molgerdijk (010) 479 31 55

U bent hier