h

Armoedebestrijding; wethouder omarmt eerdere voorstellen van SP, Groenlinks en PvdA

2 juni 2005

Armoedebestrijding; wethouder omarmt eerdere voorstellen van SP, Groenlinks en PvdA

Om te komen tot 'meer armslag voor kansarmen'; hebben de gemeenteraadsfracties van SP, Groen Links en de PvdA op 12 mei jl. voorstellen gepresenteerd om te komen tot een ruimhartiger armoedebeleid in de stad Rotterdam. Wij wilden met dit voorstel het overschot van meer dan 60 miljoen euro op de armoedepot bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) en het voor 2005 voorziene overschot van tenminste 23 miljoen euro. De nood is hoog bij teveel Rotterdammers en er is dus alle reden voor een ruimhartiger beleid dan het wettelijk verplichte minimum van dit moment.

Daarom deden de drie linkse partijen een aantal voorstellen, zodat met name voor ouderen met een kale AOW, minima met kinderen en chronisch zieken en gehandicapten, nog dit jaar enige verlichting kan worden geboden. Het gaat om voorstellen rond een vorm van categoriale bijzondere bijstand voor ouderen. Daarnaast een verruiming en versoepeling van de vrijstellingregeling voor bijstandsgerechtigden, zodat elke vorm van deeltijdarbeid weer lonend wordt. Tenslotte een bijdrage in de aanvullende ziektekostenverzekering (per 1 januari 2006) om te voorkomen dat minima te laag verzekerd zijn.

PvdA, GroenLinks en SP hadden voorgesteld deze voorstellen in de commissievergadering van 25 mei jl. te bespreken. Dit kon helaas niet doorgaan, het leek de overige partijen beter onze voorstellen samen met die van de wethouder te bespreken.
Wat schetst onze verbazing dat er (overigens tijdens een gemeenteraadsvergadering) opeens een perspresentatie komt van de voorstellen van de wethouder! Zeer verheugd waren wij toen we bemerkten dat zijn voorstellen, nl. de ouderenuitkering van € 350, de toeslag van € 60 voor tegemoetkoming in de ziektekosten en het onderzoeken van de mogelijkheid om vanaf 2006 een collectieve ziektekostenverzekering voor minima te verzorgen vrijwel identiek zijn aan de onze.

Het is duidelijk goed geweest dat de wethouder alle tijd heeft gehad om onze voorstellen te bestuderen. We kunnen nu rustig afwachten tot hij in de commissie zijn zegen over onze voorstellen uit kan spreken…

Bijlage: "Meer armslag voor kansarmen"

Voor meer informatie:
SP : Theo Cornelissen - (06) 20 43 01 96
GroenLinks: Orhan Kaya - (06) 40 83 67 12
PvdA: Abdel Salhi - (06) 14 67 69 73

U bent hier