h

Palestijnse expositie afgetrapt met debat over kansen voor jongeren

12 april 2005

Palestijnse expositie afgetrapt met debat over kansen voor jongeren

Verslag

Rotterdam, 12 april 2005

Zondag arriveerden vier Palestijnse jongeren in Rotterdam. Deze week organiseren ze een gevarieerd programma in De Unie om de Rotterdammers kennis te laten maken met de Palestijnse cultuur. Gisteren werd de expositie geopend en afgetrapt met een debat over kansen voor jongeren in Palestina.



Onder leiding van Imad el Kaka, zelf actief in de organisatie 'Meeting the Enemy' die contact tussen Palestijnen en Israëliers stimuleert, gingen ROOD-voorzitter Driek van Vugt, Palestijns vluchteling Ibrahim Al-Baz en delegatielid Mira in discussie.

Ibrahim Al-Baz ging in op de grote verschillen van de rechten van Palestijnen en andere volkeren op onderwijs – niet alleen in Palestina, maar ook in de omringende landen waar Palestijnen wonen. “Palestijnen in Jordanië krijgen in tegenstelling tot de Jordaniers geen studiebeurs. En bepaalde technische studies mogen in Palestina niet aangeboden worden, omdat met die kennis ook bommen gemaakt zouden kunnen worden.” Mira bevestigde: “De stemming van Israelische militairen bepaalt of het wel of niet mogelijk is naar de universiteit te gaan, door de vele checkpoints.”



Driek van Vugt: “Wij hebben in het Westen de morele verplichting om ons te verzetten tegen mensenrechtenschendingen in Palestina en om mensen in Nederland te informeren over de positie van de Palestijnen. We hopen dat deze expositie daartoe een aanzet is.” Benji de Levie van het Palestina Komitee Rotterdam gaf aan het slot van het debat zo'n aanzet: bekendheid geven en geld doneren aan de campagne 'Medicijnen voor Gaza', waarmee het comité tenminste 10.000 euro wil inzamelen voor het El Wafa-ziekenhuis in de Gazastrook.



Dinsdag bezoeken de Palestijnen het gemeentehuis in Rotterdam en het partijkantoor van de SP. Woensdag worden klassen op het Libanon Lyceum bezocht en is de expositie opnieuw geopend van 16.30 tot 19.30. Een bezoek aan de markt op het Grote Visserijplein en een culturele avond met poezie en muziek sluiten het bezoek van de Palestijnen donderdag af. De komende weken is de expositie nog te zien in Eindhoven, Groningen en Haarlem.

Meer informatie over het programma: www.palestijnseexpositie.nl
Palestina Komitee Rotterdam: www.rotterdamvoorpalestina.nl

U bent hier