h

Werkgelegenheid bij SP aerospace en RDM-TDS

16 juli 2004

Werkgelegenheid bij SP aerospace en RDM-TDS

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het reglement van orde

Betreft: Werkgelegenheid bij SP aerospace en RDM-TDS

Geacht College,

Op 30 juni heeft staatssecretaris Van der Knaap de kamercommissie van Defensie laten weten dat hij het voornemen heeft de opdracht voor het leveren van 612 verkennings- (zgn Fennek) voertuigen door de Nederlandse bedrijven SP aerospace en RDM Technology and Defense Systems (RDM-TDS) en het Duitse KMW te ontbinden. De productie zou volledig worden overgedragen aan KMW. Reden is een vertraging van een half jaar. Bij definitieve stopzetting van de opdracht betekent dat een faillissement van RDM-TDS.

Voor Rotterdam betekent dat een fors verlies aan werkgelegenheid. Bij het net doorgestarte RDM-TDS gaat het om minimaal 50 banen; bij volledige productie 110. Daarnaast staan ook de banen bij een aantal toeleveranciers in de regio op de tocht.

Wij hebben hierover de volgende vragen:

  • Is de gemeente Rotterdam, dan wel het Havenbedrijf Rotterdam op enigerlei wijze financieel bij deze bedrijven betrokken d.m.v. een lening of een bankgarantie?

  • Is bij een eventueel nieuw faillissement van RDM-TDS ook een schuld aan de gemeente Rotterdam, dan wel het Havenbedrijf Rotterdam in het geding?

  • Is het College het met ons eens dat dit type bedrijvigheid voor onze regio waardevol en van belang is?

  • Welke mogelijkheden ziet het college om de werkgelegenheid die in het geding is voor Rotterdam te behouden?

  • Is het College bekend dat RDM-TDS door de aankondiging van het intrekken van de opdracht van Defensie ook andere opdrachten en producten niet kan afmaken?

  • Is het college bereid acties te ondernemen om de opdracht voor de verkenningsvoertuigen voor het Nederlandse bedrijfsleven te behouden?

Met vriendelijke groet,

Theo Cornelissen

Els Kuijper

U bent hier