h

Verslag Buurten in Noord

1 september 2003

Verslag Buurten in Noord

We begonnen met een afspraak bij Kinderparadijs de Meidoorn, daar spraken we met een van de beheerders. Ze geven natuurcursussen, timmercursussen, kooklessen, drama en theater maken uitstapjes en nog veel meer.

Zelf werkt hij er al sinds 1993, andere id/baners staan nu, net als hij, op de tocht. Er is weinig geld voor onderhoud en veel speeltoestellen vertonen houtrot. 80% van de kinderen zijn van Marokkaanse afkomst. Ouders tonen steeds meer interesse in wat hun kinderen doen op de Meidoorn en dat is een goed teken.

Later in de middag hadden we een Afspraak met Jongerencentrum het Lispunt, met de manager
en alle jongerenwerkers. Het Lispunt is nu de enige echte jongerenaccommodatie in Noord naast ´t Klooster. De samenwerking en onderlinge communicatie onderling is beter maar het is wel moeilijk alle wijken te bespelen, er zijn 7500 jongeren in Noord. Het Lispunt telt nu 250 leden waarvan 50 meiden. Het registratiesysteem werkt nu na enige tegenwerking goed. Surinamers, Marokkanen,

Turken etc. zien het nu als hun club, vroeger waren de raddraaiers de baas nu zijn dat de jongeren zelf. Er is geen dominante groep meer. Maar er heerst nu wel meer discipline. Toch blijft plezier hebben op de voorgrond staan. Er kan gesport worden, er is een oefenruimte voor bandjes, huiswerkbegeleiding. Er zijn ook projecten in de wijken zoals het schoonhouden van het door hen geadopteerde station Bergweg. Het zou beter zijn als er ook ambulant jongerenwerk bijkomt dat weet je nog beter wat er onder de jongeren leeft..

Daarna fietsten we naar het Oude Noorden want daar hadden we en afspraak met de door de stadsmarinier aangestelde manager Jolanda Boons en nu verantwoordelijk het op de sociale kaart zetten van ’t Klooster. Ze is tevens hoofd ambulant

jongerenwerk Noord. Ze is vooral bezig met het afschudden van het negatieve (criminele) imago van het Klooster in de buurt en politiek. Op 26 juni houdt ´t Klooster opendag voor iedereen. Ze willen proberen een soort beerde mogelijk groep jongeren aan trekken. Heel veel jongeren komen niet meer door het registratiesysteem dat is op zich goed want zo houd je de raddraaiers buiten.
Ze wil werken met voorbeelden rollen zoals de Europese kampioen Thaiboxen, hij geeft lessen in ´t Klooster, het helpt dat hij van Marokkaanse afkomst is zoals veel bezoekers. Er is nu veel aandacht voor het Klooster in de media en na ons zou er zelfs een Europese delegatie volgen.

Aangekomen in de Provenierswijk gaan we langs Bewonersvereniging Provenierswijk in de vd Sluysstraat en spraken daar met de voorzitter, de opbouwwerker en andere bewoners.
Het is een zeer actieve Bewonersvereniging dat inventariseert, organiseert en actie durft te ondernemen. Er is bijvoorbeeld een werkgroep Speelplekken omdat er een groot tekort is aan speelplekken zeker in de kinderrijke buurten zoals bij Jacob Loisstraat. Veel wat oudere jongeren willen niet meer dan een speelveldje en een afdakje, dat moet volgens hen niet zo moeilijk zijn.

En tenslotte was er een ledenavond in ´t Klooster. We spraken over drugsrunners op de Schiekade en de Bergpolderstraat, de Platanen in de Ageniesebuurt, overlast van hangjongeren, het opheffen van tram 3 en bus 35 in Blijdorp, dat schouwen in Noord helpt volgens de meesten, de speeltuin in de

Schieveentraat en er was een pleidooi voor een fietsvriendelijker Noord. Ook werd er geopperd in Noord, in t Klooster wellicht en daarna misschien in heel Rotterdam een Dag van de Kunsten te organiseren, een socialistisch feest, misschien een idee voor 2005.

Meer informatie: Theo Cornelissen
(06-) 20 43 01 96, E-mail

Terug naar Gemeenteraad of Buurten in de Wijken

U bent hier