h

Afdelingsplan SP Rotterdam

31 maart 2004

Afdelingsplan SP Rotterdam

Afdelingsplan
SP afdeling Rotterdam, 31 maart 2004

Inleiding

Na de verkiezingen in 2002 en 2003 is de afdeling nieuw leven ingeblazen. Het huidige bestuur, dat in september 2003 is gekozen, is hard aan het werk – samen met de kerngroepen, fracties en andere actieve leden – de afdeling Rotterdam weer goed op de kaart te zetten. In dit afdelingsplan, dat het vorige plan van 19 juni 2002 vervangt, leggen we een strategie vast om dit te bereiken.

We willen volgend jaar een sterke afdeling zijn en goed werkende kerngroepen in zoveel mogelijk deelgemeenten hebben. Om de SP zichtbaar te laten zijn in de stad, op allerlei manieren. Om mensen in woord en daad van onze alternatieven te overtuigen. En om in 2006 bij de gemeenteraadsverkiezingen een resultaat neer te zetten dat aangeeft dat het gelukt is de mensen te laten weten dat wij iets voor hen kunnen betekenen: grotere en meer en vooral goede raads- en deelraadsfracties, waar we ons sterk kunnen blijven maken voor een beter en eerlijker Rotterdam.

Daar moeten we keihard aan werken. Dat betekent ook dat we onze ambities hoog moeten stellen. En dat we een goede en vitale organisatie moeten hebben om deze plannen te kunnen uitvoeren. Daarbij zijn vijf pijlers van belang: boeien (creëren van een blijvende aantrekkingskracht), binden (maken van wederzijdse bevredigende afspraken), bundelen (creëren van samenhang en geven van richting), bezielen (aangeven / doorspelen enthousiasme, inspiratie en motivatie) en bejegenen (benadering van mensen zodanig dat ze zich uitgedaagd voelen om verantwoordelijkheid en ruimte te nemen om afspraken na te komen).

Kansen liggen er genoeg in een stad als Rotterdam. Rotterdam is een arbeidersstad met grote problemen wat betreft werkloosheid, armoede en integratie. Een stad waar de SP een landelijke voortrekkersrol en signaalfunctie moet vervullen.
De Rotterdammers zullen moeten weten dat de SP hun partij is, die voor hen opkomt en ook wat weet te realiseren. Wij moeten dat durven uitstralen. Maar bovenal moeten wij het vertrouwen (terug)winnen van vele Rotterdammers. Rotterdammers die net als wij kiezen voor een samenleving gebaseerd op menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Dit plan is, na bespreking in het bestuur, in alle kerngroepen besproken. Vervolgens is het plan eind maart ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene ledenvergadering. Het plan is met vrijwel algemene stemmen aangenomen op de ledenvergadering, nadat afgesproken is een aantal op- en aanmerkingen uit kerngroepen en ALV in deze definitieve versie verwerkt zouden worden.

Prioriteiten

In dit hoofdstuk formuleren we de politieke prioriteiten, waarop we ons het komende jaar in de SP afdeling Rotterdam gaan richten. Verderop in dit afdelingsplan zullen we onze werkwijze nader uitwerken.

Prioriteiten afdeling

De afdeling stelt jaarlijks prioriteiten vast waar de afdeling (in alle geledingen) en de fractie zich voor inzetten, met het doel op deze punten de SP te profileren en daadwerkelijk iets te bereiken. Deze prioriteiten worden opgenomen in het afdelingsplan, voorgelegd aan deelgemeente kerngroepen en vervolgens in de algemene ledenvergadering vastgesteld.

Als prioriteiten voor 2004 gelden:

- Integratie- en spreidingsbeleid (lange termijn)
- Sociaal beleid: gevolgen bezuinigingen en de nieuwe armoede (Red de Solidariteit)
- Huisvesting (sociale woningbouw, sloopwijken)
- Kansen van de jeugd (jeugdwerkloosheid, schoolverlaters, voorzieningen in de stad)

Naast deze prioriteiten zullen we altijd alert moeten zijn om snel in te kunnen springen op onderwerpen die van belang zijn voor de inwoners van Rotterdam. Daarnaast werken we uiteraard mee aan campagnes en acties die door het landelijk georganiseerd worden (bijvoorbeeld de Europese verkiezingen).

Geen fractie zonder actie

Belangrijke onderwerpen voor ons in de (deel)gemeenteraad zijn:
- Sociaal beleid: armoedebestrijding, werkgelegenheid, dak- en thuislozen, ouderen, gehandicapten, zorg
- Huisvesting: meer sociale woningbouw, sloopwijken, doelgroepenhuisvesting (jongeren, ouderen, gehandicapten, migranten), woonomgeving (zeggenschap, ruimte voor jongeren, veiligheid)
- Onderwijs: jeugdbeleid, VMBO/voortijdige schoolverlaters, onderwijsachterstanden, witte en zwarte scholen
- Openbaar vervoer
Op deze onderwerpen zullen we, met kennis van zaken, duidelijk aanwezig zijn in de raad en de commissies.

De afdeling heeft een aantal speerpunten (zie prioriteiten) vastgelegd waar de fractie in de raad – maar ook daarbuiten – haar prioriteit aan geeft. 'Buurten in de wijken' is een goed voorbeeld van hoe de fractie moet werken. Dergelijke initiatieven moeten gericht zijn op onze speerpunten.
Als langetermijn-speerpunt houdt ook de fractie zich komende jaren bezig met het integratiebeleid (Rotterdam linksaf, in plaats van Rotterdam zet door). De fractie krijgt hierbij de opdracht ons integratieverhaal goed voor het voetlicht te brengen door duidelijke standpunten in te nemen over alle komende voorstellen en zelf onderzoek te doen in de wijken.
De fractie is daarbij zeer alert op processen die het ontstaan van segregatie (wijken, scholen) bevorderen, zoals bijvoorbeeld de groeiende segregatie tussen witte en zwarte scholen. Het is de bedoeling om hiermee het stadsbestuur te confronteren: de woorden van het college en haar daden staan vaak hemelsbreed uit elkaar.

De deelraadsfracties houden zich vooral bezig met speerpunten uit de wijken, daarbij gevoed door de kerngroepen. De deelraadsfracties houden een maal per jaar een ledenavond voor terugkoppeling van fractie naar leden in de betreffende deelgemeenten.

Visie-ontwikkeling

De afdeling ontwikkelt zo snel mogelijk een integrale visie op het integratiebeleid. Een hiertoe ingestelde werkgroep komt met een concept dat daarna besproken wordt in de kerngroepen, werkgroepen en in een stedelijke kerngroepbijeenkomst.
Op belangrijke onderwerpen die in Rotterdam spelen worden standpunten en alternatieven uitgewerkt op basis van onze prioriteiten (integratie, huisvesting en sociaal beleid). Kerngroepen en werkgroepen worden uitgenodigd een bijdrage te leveren en krijgen conceptversies ter beoordeling. Ook in stedelijke kerngroepbijeenkomsten wordt over een onderwerp inhoudelijk gediscussieerd.

Actie en zichtbaarheid in de stad

Daar waar nodig zullen we acties voeren. Daarbij zullen we vooral zaken aangrijpen die Rotterdammers verbeterd willen zien en voor in actie willen komen en die passen binnen onze prioriteiten (huisvesting, gevolgen bezuinigingen). We houden nadrukkelijker rekening met het principe ‘met de mensen, voor de mensen'.
Onze acties zijn nu niet altijd even goed gestructureerd. In de toekomst werken we acties beter uit, om daadwerkelijk gewicht in de schaal te leggen. Met onze acties moeten we onze zichtbaarheid in de stad verbeteren. Daarvoor gaan we als volgt aan de slag:

- Met het stellen van prioriteiten houden we nadrukkelijk rekening met het principe 'met de mensen, voor de mensen'. We proberen mensen in beweging te krijgen voor een onderwerp dat hen aangaat, bijvoorbeeld voor huisvesting in hun eigen wijk.
- We denken bij het starten van acties beter na over verloop en afsluiting en benaderen mensen die aangeven te willen meedoen aan vervolgacties actiever, zorgen steeds voor een goede terugkoppeling en claimen beter onze successen.
- We organiseren minimaal drie keer per jaar een actieweek of actieweekend, waarin we in de hele stad met kern- en werkgroepen (minstens een dagdeel per kerngroep) actie voeren rond een bepaald thema (bijvoorbeeld openbaar vervoer). Deze actiedagen worden vooraf aangekondigd en zijn tevens bedoeld om nieuwe mensen actief te krijgen.
- We gaan meer naar de mensen toe bijvoorbeeld via markten, openbare wijkavonden en meer aanwezig zijn bij evenementen. Hierbij zal een stevig beroep worden gedaan op de deelgemeentekerngroepen en de werkgroepen, immers hierin zijn vrijwel alle actieve leden georganiseerd.
- De fractie gaat in het kader van 'Buurten in de Wijken' in september van start met een tweede tour langs alle deelgemeenten. Dit keer wordt meer de nadruk gelegd op zichtbaarheid, zoals een politiek spreekuur.
- De PR wordt een vast onderdeel van de bestuursvergadering en iemand binnen de afdeling wordt verantwoordelijk gemaakt voor de PR van de afdeling, om beter te kunnen analyseren op welke manier we in de media waren en wat we de komende weken in de media willen brengen.

Werkwijze

In dit hoofdstuk geven we aan hoe we het komende jaar aan de slag gaan met de prioriteiten die we in het vorige hoofdstuk hebben geformuleerd.

Activeren leden

De afgelopen jaren hebben we te weinig gehaald uit de ruim 1.500 leden die de SP in de stad heeft. Op dit moment zijn in verschillende kern- en werkgroepen (exclusief buitenplaatsen) in totaal ongeveer 75 mensen wisselend actief.

Het aantal actieve leden gaan we als volgt verhogen:

- Het nieuwe ledenbezoek duidelijker structureren. Binnen 6 weken na het aanmelden moet een lid zijn bezocht en relevante informatie worden doorgespeeld. Goed ledenbezoek is erg belangrijk, het is vaak de eerste kennismaking met de partij.
- Vier keer per jaar een nieuwe ledenavond organiseren, waarvoor alle leden die de maanden daarvoor lid zijn geworden worden uitgenodigd.
- Onze ALV en politieke café's beter benutten om leden te activeren.
- Een goede structuur aanbieden (kern-, werk-, themagroepen, afdelingspand, hulpdienst), met extra aandacht voor activeren leden in 'witte vlekken' (zoals Hoogvliet). We moeten voorkomen dat leden die niet in een gebied wonen waar een kerngroep actief is, hierdoor niet structureel ingeschakeld worden.
- Waar nodig, onze bestaande leden beter in kaart brengen. Hiertoe gaan we, samen met de kerngroepen, alle leden (die nog niet bekend zijn of betrokkken zijn bij onze organisatie) bellen vóór de Europacampagne in mei begint. Indien nodig, gaan we daar in mei mee door.
- Voor het benaderen van leden moeten we zelf duidelijk voor ogen hebben wat we willen, de mensen aanspreken op hun kundigheden en een structuur bieden waar mensen met hun vaardigheden terechtkunnen (kerngroepen, themagroepen, fracties).
- Persoonlijke benadering en begeleiding is het allerbelangrijkste om leden te activeren en actief te houden (waardering, acties leuk maken, overwinningen vieren, goede afspraken maken en je daaraan houden). Goede acties moeten beter benut worden om nieuwe mensen te activeren.

We willen:
- in september minimaal 100 leden in de stad structureel actief hebben (dat wil zeggen: leden die deel uitmaken van een kern-, werk- of themagroep of structureel deelnemen aan acties en activiteiten).

Kerngroepen

In het najaar is de afdeling van start gegaan met het opzetten van kerngroepen in deelgemeentes. Kerngroepen zijn belangrijk omdat ze dichterbij de leden en dichter bij de wijken staan, de ogen en oren kunnen vormen van deelraadsfracties en een kweekvijver voor kader zijn. Ze kunnen een goede structuur bieden voor de wisselwerking tussen bestuur en kerngroepen om acties uit te voeren en ideeën uit te werken.
Op dit moment zijn er in Charlois, Kralingen-Crooswijk, Prins-Alexander en Delfshaven kerngroepen actief. Noord, Hillegersberg-Schiebroek, Feijenoord en IJsselmonde zijn recent gestart. In Feijenoord zitten we sinds eind 2003 in het DB, extra reden om snel een kerngroep in Feijenoord van de grond te krijgen. Kerngroepen zijn een belangrijke prioriteit, ongeacht of we wel of niet in de deelraad of DB zitten.

We willen:
- in september 2004 acht actieve kerngroepen te hebben met minimaal 5 actieve mensen per kerngroep
- kerngroepen beter zichtbaar te laten zijn, zowel intern (in Puree, op de website) als extern
- drie a vier keer per jaar bijeenkomsten bestuursafvaardiging en verantwoordelijken uit de kerngroepen te houden, waar ervaringen worden uitgewisseld
- kerngroepen (in opzet én lopend) beter begeleiden en ondersteunen vanuit het bestuur (door regelmatig overleg en materiele ondersteuning zoals actiemateriaal) en meer betrekken bij het stellen van prioriteiten en standpuntbepaling van de afdeling (door tijdig de kerngroepen hierover te informeren en te betrekken).
- Kerngroepen zijn als eerste verantwoordelijk voor het bezoeken van nieuwe leden en het (re-)activeren van oudere leden.

Werk- en themagroepen

In de afdeling zijn verschillende werkgroepen actief, zoals de Rotterdamse tak van ROOD, jongeren in de SP. Werk- en themagroepen zijn belangrijk omdat hiermee optimaal gebruik gemaakt kan worden van deskundigheid en interesses van leden, ze een kweekvijver voor kader zijn en we van hieruit goede standpunten kunnen ontwikkelen en acties opzetten.
Oor onze werkgroepen hebben we de volgende plannen:

- Van start gaan met een actieve migrantenwerkgroep, die in september minimaal 10 leden heeft. Hiervoor worden alle migrantenleden actief benaderd. Deze groep zorgt ervoor dat met alle deelnemers aan de migrantenenquête contact wordt gelegd. De groep presenteert binnen enkele maanden een actieplan over het activeren van allochtone leden en het in de stad presenteren van de SP aan allochtonen en migrantenorganisaties. De migrantenwerkgroep wordt betrokken bij het integratiebeleid en bij het nieuwe ledenbezoek. Deze werkgroep zal instrumenten aan de afdeling moeten bieden om de migranten meer en beter bij de afdeling en de kerngroepen te betrekken.
- ROOD actiever en zichtbaarder laten zijn in de stad en waar nodig te ondersteunen vanuit de afdeling.
- Het ouderenplatform is weer springlevend en zal samen met de afdeling doorgaan met activiteiten die met name in het belang zijn van ouderen.
- Op korte termijn de Rode Rijders, de gehandicaptenwerkgroep, een plaats geven in de afdeling.

Op basis van de resultaten van het in kaart brengen van onze leden (zie onder Activeren leden) gaan we na de zomer van start met minimaal twee themawerkgroepen waar behoefte aan is onder de leden. Deze zijn niet gebonden aan een bepaalde wijk, maar aan een bepaald thema, zoals milieu, onderwijs of huisvesting. De werkgroepen kunnen gerichte acties opzetten rond deze thema’s en alternatieven aandragen voor het huidige beleid.

Buitengebieden

De afdeling Rotterdam heeft de afgelopen twee jaar een aantal ledenwerkgroepen opgestart in verschillende gemeenten die onder het werkgebied van de afdeling vallen. Drie daarvan - Gorinchem, Alblasserwaard en Capelle - hebben inmiddels de status van zelfstandige afdeling gekregen. De werkgroepen Goeree Overflakkee en Hoeksche Waard vallen nog onder de afdeling Rotterdam.

De afdeling streeft ernaar in 2004 in twee plaatsen nieuwe werkgroepen (her) op te zetten:
Nieuwerkerk aan den IJssel (her), Ridderkerk/Barendrecht (nieuw).

De regionale werkgroepen krijgen een vaste begeleider uit het bestuur, die aan de eerste vergaderingen van de werkgroepen deelneemt en beschikbaar is als coach. Vanuit de moederafdeling worden scholingen voor de actieve leden uit de kerngroepen opgezet met als doel om constructief te werken aan de verzelfstandiging van deze werkgroepen c.q. het oprichten van nieuwe afdelingen. Het belangrijkste doel voor deze regionale werkgroepen is het oprichten van een afdeling. Indien er een goed draaiende afdeling is, kan gekeken worden of aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 deelgenomen kan worden.

Fracties

De SP heeft in Rotterdam op vier plaatsen raadszetels: in de gemeenteraad en in de deelgemeenten Noord, Feijenoord en Prins-Alexander.
In 2004 gaan we de werking van en communicatie met de fracties op de volgende wijzen verbeteren:

- De fracties en kerngroepen doen iedere ledenvergadering verslag van hun activiteiten in de (deel)raad en deelgemeente.
- Fractieleden zijn aanwezig bij de vergaderingen van hun kerngroep en doen op regelmatige basis verslag.
- De communicatie tussen deelraadsfracties en raadsfracties wordt verbeterd. De (deelraads) fracties brengen maandelijks verslag aan elkaar uit en houden elkaar tussendoor op de hoogte. Het bestuur let erop (deelsraads)fracties te betrekken in acties en fractiewerk is vast onderdeel van de bestuursvergaderingen. (Deelraads)fractie leden komen regelmatig bij elkaar (minimaal een keer per drie maanden) voor overleg en het bespreken van specifieke thema's (bijvoorbeeld welzijn, gesubsidieerde arbeid).
- De fracties worden meer gevoed en gestuurd door de afdeling en de kerngroepen, op basis van de speerpunten voor de afdeling die we in dit afdelingsplan vastleggen.
- Door het opstarten van themawerkgroepen rond verschillende onderwerpen kunnen we beter alternatieven aandragen voor en geargumenteerd protesteren tegen het huidige beleid.

Scholing

Als we flink willen groeien, zullen we ook veel nieuw kader nodig hebben, zowel in als buiten de raden. Daarom is scholing erg belangrijk voor de afdeling.
De SP organiseert in Rotterdam op twee plaatsen in de stad de politieke basisscholing van 12 afleveringen, die eens per maand gegeven wordt. Deze cursussen worden op dit moment matig bezocht: gemiddeld 5 tot 10 mensen per middag of avond.

Om de opkomst te verbeteren en de vraag naar een vaardighedencursus te beantwoorden gaan we het cursusaanbod voortaan anders opzetten. De huidige cursus politieke basisvorming wordt afgemaakt. Tegelijkertijd stappen we over op een andere aanpak. Vanaf uiterlijk september organiseren we elke maand op drie plaatsen in de stad één van de volgende cursussen:

- Een cursus van vier avonden politieke basisvorming, te weten: historie SP/SP en actie; andere politieke stromingen; socialisme; en SP-kernvisie (Heel de Mens)
- Een cursus van drie avonden politieke vaardigheden (organisatorisch, actievoeren, debat)

Deze cursussen worden in ieder geval gegeven op de bestaande locaties (Teilingerstraat en Prins-Alexander) en gaan ook in Rotterdam-Zuid van start.

Iedereen die politiek actief is voor de afdeling in een bestuurs- of kaderfunctie wordt geacht de politieke basisvorming te hebben gevolgd. Daarom worden mensen, in het bijzonder in de kerngroepen, werkgroepen en bestuur, voortaan actiever benaderd om aan de scholing deel te nemen. Vanuit elke deelgemeente worden voortaan continu minimaal twee mensen naar de scholing afgevaardigd

De afdeling gaat meer bevorderen dat leden deelnemen aan landelijke scholingen. We vragen deze leden, die namens de afdeling aan de landelijke scholing deelnemen, voortaan als wederdienst een verslag te maken van wat de afdeling aan deze scholing heeft (dit kan dan weer gebruikt worden in kerngroepen of op de site). Op Rotterdams niveau zullen vervolgscholingen en thematische scholingen worden georganiseerd, bijvoorbeeld voor kerngroepverantwoordelijken en deelraadsfracties.

De scholingscoördinator start samen met ROOD een politiek café en een Rode bioscoop.

Afdelingspand

Sinds eind 2003 is het afdelingspand aan de Teilingerstraat weer vaker bemand. Het pand wordt niet alleen gebruikt voor bestuurs- en werkgroepenbesprekingen, maar heeft daarnaast een belangrijke functie voor de toegankelijkheid voor vragen van leden en geïnteresseerden.

Om dit doel te bereiken willen wij in september:
- volledige pandbezetting, vijf dagen per week van 10 tot 16 uur
- dat bestuursleden op regelmatige basis aanwezig zijn op het pand met een vast inloopspreekuur van twee keer per week voor vragen en gesprekken met leden en geïnteresseerden.
- in mei een volwaardig belteam actief hebben, dat samen met de kerngroepen leden kan bellen en hen op deze manier kan informeren over en inschakelen voor afdelingsactiviteiten.
- uiterlijk in september opnieuw van start met een hulpdienst, waar Rotterdammers terecht kunnen met vragen van sociale en juridische aard. De hulpdienst wordt opgezet in samenwerking met de pandcoördinator om te kijken hoe de huidige pandbezetters een bijdrage kunnen leveren in de hulpdienst (bijvoorbeeld bij intake).

Bestuur

Het afdelingsbestuur is verantwoordelijk voor de algemene zaken in de afdeling. Ieder bestuurslid heeft inmiddels een specifieke taak toebedeeld gekregen. Deze zijn na te lezen op rotterdam.sp.nl/bestuur/.

Het afdelingsbestuur werkt met een dagelijks bestuur, om de communicatie en vergaderingen gestructureerder te laten verlopen. Onze structuur met fracties, kern-, werk- en themagroepen, ledenbezoek-, bel- en afdelingspandteam, scholingen en op te richten hulpdienst kan goed werken als de onderlinge communicatie, heen en weer, optimaal verloopt. Daarom wordt het DB (voorzitter, organisatiesecretaris en fractievoorzitter) uitgebreid. Het DB zorgt dat ze voor elke bestuursvergadering goed op de hoogte is van het reilen en zeilen in alle groepen, dat afspraken worden nagekomen en tussentijdse zaken goed worden opgelost. In het DB wordt de verantwoordelijkheid voor alle genoemde groepen verdeeld.

In het algemeen bestuur worden voortaan iedere vergadering als eerste agendapunt enkele kern- of werkgroepen uitgebreid besproken. Op deze manier wordt het belang van deze groepen voor onze afdeling benadrukt.

Er wordt een jaarplanning gemaakt voor ledenvergaderingen en scholingen. Op de ledenvergaderingen brengen fracties, kern- en themagroepen verslag uit.

In september 2004 – een jaar na de verkiezing van het huidige bestuur – wordt een nieuw bestuur gekozen. Het huidige bestuur zal dan tevens verantwoording afleggen over de uitvoering van het afdelingsplan. Voor het kiezen van een nieuw bestuur zal net als vorig jaar een selectiecommissie in het leven worden geroepen, die met alle kandidaten gesprekken voert. De criteria voor nieuwe bestuursleden uit het vorige afdelingsplan zullen in een voorafgaande ledenvergadering opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het huidige afdelingsbestuur doet de voordracht voor het nieuwe bestuur. De ledenvergadering heeft uiteindelijk het laatste woord.

U bent hier