h

Bewonerscomité Klein Trapezium en SP: "Sloop is kapitaalvernietiging"

1 januari 2004

Bewonerscomité Klein Trapezium en SP: "Sloop is kapitaalvernietiging"

In een reactie op een brief van WBR-bestuursvoorzitter Frans Erkens rekent het bewonerscomité Klein Trapezium, onderdeel van de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC), definitief af met de fabels die het woningbedrijf over de sloopplannen voor het blok verspreidt. “Nieuwe bewoners welkom, maar niet ten koste van de huidige bewoners!” vinden Jan en Nel de Groot van het comité.

Als het aan het WBR ligt, wordt het blok Klein Trapezium in 2006 gesloopt om plaats te maken voor 60 ouderenwoningen. Volgens het WBR is dit noodzakelijk om aan de groeiende behoefte aan ouderenwoningen te voldoen. Onzin, vindt Jan de Groot: “De benedenwoningen van Klein Trapezium zíjn al geschikt gemaakt voor ouderen: in veel woningen zijn al vaste WVG-voorzieningen aangebracht. En terwijl op de plaats van Klein Trapezium ouderenwoningen moeten verrijzen, worden aan de Kerkhoflaan 20 ouderenwoningen gesloopt die slechts 14 (!) jaar geleden gebouwd zijn. Het netto resultaat van de plannen is dat er in Nieuw Crooswijk slechts een enkele ouderenwoning bij komt. Die enkele woning kan net zo goed gerealiseerd worden in bestaande blokken in de wijk.”

In 1990 is in Klein Trapezium een hoogniveau-renovatie gedaan met overheidsgeld bestemd voor de stadsvernieuwing. Deze huizen nu slopen betekent volgens het bewonerscomité kapitaalvernietiging van gemeenschapsgeld. Wijnand Rijnders van het SP-bouwinspectieteam beaamt dat: “Voor de zomer heeft het SP-bouwteam inspecties gedaan in Klein Trapezium. Bij de renovatie is uitgegaan van een levensduur van 43 jaar: dat betekent dat deze huizen nog tot 2033 mee kunnen. Deze wijk nu slopen is echt doodzonde. Zo'n tien procent van de huizen in het huizenblok is minder goed gerenoveerd. Maar dat is geen argument om te slopen: voor een fractie van de kosten van sloop en nieuwbouw kunnen deze woningen alsnog worden gerenoveerd.”

De Groot maakt zich vooral zorgen over de toekomst van de bewoners: “Voor de 1800 te slopen woningen in Nieuw Crooswijk worden slechts 450 sociale huurwoningen teruggebouwd. Dat betekent dat het gros van de bewoners niet kan terugkeren in de wijk. Nu is de gemiddelde huur van een woning hier zo'n 300 euro. Na sloop en nieuwbouw zal dat zeker 450 euro zijn, zo niet meer. Nu de huursubsidie op de tocht staat, zijn zelfs die 'sociale' huurwoningen voor de Crooswijkers straks niet meer te betalen. Het WBR doet voortdurend een beroep op het Sociaal Statuut dat met een bewonersvertegenwoordiging overeen is gekomen. Maar wij in Klein Trapezium zijn daar nooit bij betrokken geweest: wij vinden dat het Sociaal Statuut voor ons dus niet geldt.”

Een aantal bewoners van Klein Trapezium heeft inmiddels van het WBR ongevraagd een vervangende woning aangeboden gekregen, vaak in een wijk mijlenver van Nieuw Crooswijk. De Groot: “Het WBR probeert de bewoners te laten denken dat de sloopplannen al een voldongen feit zijn. Niets is minder waar: het bestemmingsplan is nog niet veranderd en er is nog geen sloopvergunning. Wij maken zoveel mogelijk bewoners duidelijk dat verzet tegen de sloop van het blok nog kán, en móet - in hun eigen belang.”

Meer informatie:
Jan en Nel de Groot, bewonerscomité Klein Trapezium: 010-411 82 98

Wijnand Rijnders, SP-bouwinspectieteam:
06-22 999 554,
w.rijnders@tomaatnet.nl

U bent hier