h

Buurten in Landzicht

27 april 2004

Buurten in Landzicht

Tomaat Gemeenteraad Tomaat
Buurten in de Wijken


Rotterdam, 27 april 2004

Vandaag gingen we naar Landzicht, een stukje Rotterdam met een beruchte geschiedenis. In het gebouw van het voormalige buurthuis van Landzicht werden we ontvangen door de opbouwwerkster José Spierings. Het is een voormalig buurthuis omdat het buurthuis is gesloten voor alle activiteiten sinds een schietpartij in 1992. Landzicht was toen nog een soort van vrijstaat waar geen politie, belasting of sociale dienstambtenaar naar binnen durfde. De opbouwwerkster werkt hier al sinds de jaren ’80. Ze kent iedereen en er is veel onderling respect. Ze geeft nu begeleiding aan tienerkinderen en volwassenen. De kinderopvang is wel altijd gebleven. Welke geprivatiseerd wordt in 2005 en daarmee waarschijnlijk te duur voor de huidige bewoners.

De oplossing tegen de sociale mistanden die door de gemeente geboden werd was het idee alle woningen in Landzicht te slopen. Na veel verzet is alles gerenoveerd, er was veel achterstallig onderhoud. Alles in Landzicht was in het beheer van het WBR. Inmiddels heeft eenderde van de bewoners zijn woning gekocht. Er wonen ongeveer driehonderd mensen in 120 woningen in Landzicht. De politie handhaaft weer. Geparkeerde boten en caravans (blokkeerden wegen en trottoirs) zijn weg. Ook zijn er veel illegale garages opgedoekt. De Sociale Dienst heeft ook weer het lef gehad huisbezoeken te brengen.

Een goede opvoeding is erg belangrijk om toekomstige problemen te voorkomen. Maar als de ouders worden uitgenodigd voor een buurtouderavond komen er weinig van hen opdagen en zijn er nog minder van hen ontvankelijk voor kritiek en zeker op hun kinderen. Het zijn altijd de kinderen van een ander die de problemen in de buurt zouden veroorzaken.

De mensen in Landzicht wilden vooral voor vol aangezien worden . Landzicht is een mooie buurt geworden met nog wat kleine problemen en schoonheidfoutjes. Maar als je de mensen uit Landzicht op een goede manier uitdaagt en zelf voorstellen laat doen dan krijg je een hoop voor elkaar. Landzicht doet ook mee aan Opzoomeren en vele andere activiteiten.


Terug naar Gemeenteraad of Buurten in de Wijken

U bent hier