h

Moet Barbertje hangen?

26 maart 2004

Moet Barbertje hangen?

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat

Rotterdam, 26 maart 2004

Schriftelijke vragen aan het college van B & W

Op 5 februari stelden wij u vragen over het optreden van de stadsmarinier in Charlois die een Antilliaanse moeder en haar kinderen een enkele reis-ticket naar Curaçao zou hebben aangeboden. Toen dit aanbod werd afgeslagen, zou hij haar verhuizing naar een pand van een huisjesmelker in Dordrecht hebben geregeld door voor haar een jaar lang de helft van de huur te betalen.

Dit alles zonder de gemeente Dordrecht of het intergemeentelijke Antillianen-overleg bij deze “mariniersactie” te betrekken. Ook een actie waarmee het werk van de coördinator van het Lokale Zorg Netwerk in de Millinxbuurt volledig werd doorkruist. Deze coördinator was juist bezig om op zeer korte termijn een meer duurzame oplossing, in eerste instantie een opvanghuis, voor dit gezin te vinden. Juist omdat de Antilliaanse moeder had aangegeven haar 13-jarige zoon voortaan te willen beschermen tegen het criminele milieu in de Millinxbuurt.

U gaf mij op 13 februari antwoord en prees het “baanbrekende werk”van deze stadsmarinier. U begrijpt dat uw antwoorden op onze vragen weer nieuwe vragen opriepen. Die hebben wij u op 16 februari voorgelegd. Daarop heeft u op 5 maart geantwoord. In uw antwoorden relativeert U het werk van de stadsmarinier en legt u de volledige verantwoordelijkheid bij de moeder en vanaf haar verhuizing ook bij de gemeente Dordrecht.

Wel heeft u ons toegezegd dat nu op korte termijn het werk van de stadsmariniers en de Lokale Zorgnetwerken zal worden geëvalueerd en aan de raad zal worden voorgelegd. Daar zien we naar uit, want we vragen daar al sinds september om.

Daarmee zou deze zaak als incident kunnen worden afgedaan. Op Radio Rijnmond verklaarde verantwoordelijk wethouder van Sluis in februari zelf: “dat achteraf gezien het niet de schoonheidsprijs verdient”, dit in reactie op kritiek van zijn collega uit Dordrecht.
Nu dreigt een van de boodschappers van het incident hiervan het slachtoffer te worden.

Wij kwamen op 5 februari tot onze vragen na een bezoek aan de Millinxbuurt. In een gesprek met de coördinator van het lokale zorgnetwerk ter plaatse, werden onze ervaringen bevestigd. De afgelopen week hebben wij van diverse kanten vernomen dat de coördinator van het lokale zorgnetwerk Charlois een aantal weken geleden op non-actief is gesteld. Dit zou gebeurd zijn omdat ze met de pers en de Rotterdamse SP heeft gesproken. En, hoewel deze coördinator in dienst is van Charlois Welzijn, zou de non-actiefstelling gebeurd zijn in opdracht van het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Charlois, en diezelfde Stadsmarinier, getuige bijvoorbeeld hun uitlatingen vandaag in de Telegraaf.

U zult begrijpen dat wij ons medeverantwoordelijk achten in deze kwestie. Haar non-actiefstelling zou zelfs kunnen leiden tot ontslag. Daarom hebben wij in deze kwestie met de uiterste discretie rond de zorgcoördinator gehandeld. Ook de landelijke SP heeft de afgelopen maanden extra aandacht gevraagd voor de bescherming van zogenaamde “klokkenluiders” en opgeroepen zich bij ons te melden. Terecht wordt van werknemers loyaliteit verwacht, maar als er voor vermeende misstanden binnen de eigen organisatie geen gehoor is, moet het mogelijk zijn die vermeende misstanden bij anderen te melden.

Bij meerdere sociale werkers in de gemeente Rotterdam heeft deze kwestie nu al geleid tot angst om over hun werk met derden te praten. Wij vinden het volstrekt niet meer van deze tijd, dat de boodschapper van een incident daarvoor zou worden gestraft.

En afgezien van de persoonlijke impact op het leven van de zorgcoördinator maken wij ons ook ernstige zorgen over de voortgang van het zo belangrijke zorgnetwerk in Charlois. Binnenkort zou daar eindelijk uitgebreid gaan worden, alles is klaar om te starten met een ZIP-punt, als pilot voor verdere verbetering van het hoognodige sociale netwerk in de Millinxbuurt. Maar nu ligt het werk daar al bijna een maand stil.

Dit alles brengt ons tot de volgende vragen:

  1. Hoe kan het dat het DB van een deelgemeente en/of een Stadsmarinier iemand die werkzaam is bij een andere organisatie op non-actief stelt?
  2. Deze vrouw is een klokkenluider; we hebben hier in Rotterdam sinds kort een prachtige klokkenluidersregeling bij de gemeente Rotterdam, hoe kan zoiets dan gebeuren bij een aan de gemeente gelieerde instelling?
  3. Bent u het met ons eens dat de coördinator zo snel mogelijk weer aan het werk moet, in haar eigen baan?

Theo Cornelissen

Ps: De directie van Charlois Welzijn was vandaag niet bereikbaar voor een toelichting. De deelgemeentevoorzitter erkent het conflict, maar beweeert dat er geen sprake is of moet zijn van ontslag.

Zie ook: eerdere vragen, de antwoorden en
Wild West marinier

Terug naar Vragen

U bent hier