h

Bezoek Hoogvliet (2)

31 maart 2004

Bezoek Hoogvliet (2)

Met de metro naar station Hoogvliet om daarna te wandelen over de dijk (het oude pittoreske dorpje Hoogvliet) naar het grote Hoogvliet wat we nu kennen. Aan de Groene Kruisweg in het voormalige tramhuisje is WiMBY! gevestigd. Daar hadden we een afspraak met de programmaleiders van WiMBY! (Welcome in My Backyard).

Opgericht op initiatief van de deelgemeente Hoogvliet, VROM en woningcorporaties. Ze zijn een van de winnaars van de Groeibriljanten met het project de Heerlijkheid, een tijdelijk zomerdorp in Hoogvliet waar mensen oa. kunnen feesten, sporten, zwemmen, en kunst kunen maken, WiMBY! is een langlopend project (tot 2010) verbonden aan de herstructurering van Hoogvliet waarbij 8000 huizen worden vervangen.

Toen wij het tramhuisje binnen liepen waren allerlei plannenmakers het groeibriljantje aan het bijslijpen. We spraken over het succes van het Heerlijkheidsfestival van afgelopen jaar, vierduizend mensen kwamen daar op af. Ook hebben we daar een speciaal ingericht hotelkamertje gezien voor nieuwsgierige journalisten en ontwerpers.

Er volgde een wandeling naar het Oedevlietspark waar de herstructurering in volle gang was Via het verwaarloosde winkelcentrum op het Zeltplein liepen we over de Steurweg naar de Schoolparasites, tevens een project van Wimby waarbij basisscholen met ruimteproblemen, tijdelijke mobiele speel, eet en werk ruimten worden geboden. Wimby initieert meer onderwijsprojecten zoals de Campus waarbij drie scholen gaan fuseren. De scholen willen graag hun identiteit behouden maar zien wel de facilitaire en financiële voordelen.Stapsgewijs met de sloop van de wijk wordt het scholendorp opgezet. Wimby initieert nog vele ander projecten zoals het hergebruiken van leegstaande maisonnettes.Wimby stuurt aan op de zelfredzaamheid van de betreffende organisaties en groepen op de lange termijn.

We namen afscheid van de enthousiaste programmaleiders en liepen een stukje verder naar het Informatie Centrum van Hoogvliet aan de Sprong.

De projectleider van het Antilliaanse Lus di Trafico had daar een bijeenkomst georganiseerd van allerlei Antilliaanse bewoners uit Hoogvliet, waaronder enkele jongerenwerkers, een buurtmoeder, maar ook iemand van de jongerenraad van Hoogvliet en jongeren die werkten aan een label om andere jongeren de mogelijkheid te bieden muziek te maken en te laten produceren, RCR Entertainment.

De meesten vinden Hoogvliet een heerlijke buurt om in te wonen, groen en kindvriendelijk.
Hoogvliet is volgens hen vooral een startplek voor mensen om later ergens ander te gaan wonen. Er zijn twee clubhuizen in Hoogvliet in noord en zuid. Alleen zuid functioneert nog.

De criminaliteit in Hoogvliet valt mee.De hersructurering geeft wel een een minder veilig gevoel. Het is er stil en donker. Het levert ook gevaarlijk verkeerssituaties op voor spelende kinderen.Er is een groot gemis aan ruimte voor feesten en activiteiten of het nou om koffie drinken of muziek maken gaat. Er zijn geen horecagelegenheden in Hoogvliet. Ze moeten of naar Spijkenisse of naar het centrum. Een avondje uit in Hoogvliet is onmogelijk.



Antillianen houden van feest vieren en zeuren minder snel over geluidsoverlast. Een reden te meer om een ruimte hiervoor te creëren. Feest is goed voor de sociale samenhang in buurt.

Terug naar Gemeenteraad of Buurten in de Wijken

U bent hier