h

Buurten in Prinsenland, Lageland en Kralingse Veer

16 februari 2004

Buurten in Prinsenland, Lageland en Kralingse Veer

We begonnen in het paradijsje Prinsenland, waar alles goed is. Daar liepen we wijkgebouw Kwadrant binnen om op bezoek te gaan bij de Vereniging voor Bewonersondersteuning Prinsenland (VBP).

In 2002/2003 hebben ze een onderzoek gedaan onder de noemer Prins(h)eerlijk naar vooral de verkeersveiligheid, jongerenoverlast, speelplekken voor kinderen en het Opzoomeren in Prinsenland.Er is geen wijkonderhoudsploeg en geen beheercoördinator meer in Prinsenland. De actie Bromsnor tegen scooteroverlast was een groot succes. De VBP moet van de dienst Sport en Recreatie 31 juni het pand uit. Waarschijnlijk laat het OBR het mooie pand aan de Marie van Eijsden Vinkenstraat de aankomende jaren leeg staan.

Daarna gingen we op bezoek bij het enige jongerencentrum van Prinsenland en Lageland, de voormalige Cave, Bizar aan de Koningslaan. We spraken daar met een jongerenwerkster en en een werkneemster (i/d-er en voormalig vrijwilligster en bezoeker van Bizar). Bizar loopt erg goed. Er komen veel jongeren van verschillende komaf (hardcore gabbers, Marokkanen, R&B-ers) en er zijn veel activiteiten. Toch missen de jongeren een eigen legale hangplek. Er is verder niets voor jongeren in de deelgemeente, geen poolbiljart, geen horeca. Jongeren kwamen op het idee een afgekeurd metrostel die ze gespot hadden te gebruiken als hangplek in hun buurt. Het idee is afgewezen door een ambtenaar van de deelgemeente. Er worden veel buurtactiviteiten georganiseerd zoals de Zomerschotel (eten) en Do The Right Thing (sport).

Aan de overkant van de weg zit het Bewonersteunpunt Alexanderpolder (BsA) aan het Marinus Bolkplein. Een opbouwwerkster en twee actieve buurtbewoners van de BsA ontvingen ons. Er werd gepraat over vuil dat gedumpt wordt achter de flats bij de Krommehoutstraat. Geertje Boekhoudt, SP fractievoorzitter in Alexander, is daar al twee en half jaar mee bezig. Eind februari moet er een afsluitend rapport komen over vervuilde grond in Alexander. Bewoners zijn nu echt betrokken met hun buurt. De herstructurering en de inrichting van de buitenruimte gaat iedereen aan. De buurtgroepen zitten er boven op en proberen de herstructurering zo goed mogelijk te begeleiden met een bewonerscommissie.
In Alexander is het goed wonen. De kansarmen komen zeer geleidelijk binnen en worden goed begeleid. Er is bijvoorbeeld een Taalproject, Begrijpt u Mij?,voor buitenlandse vrouwen en een kennismakingcommissie Nieuwe Buren die is erg actief is. De lokale zorgnetwerk coördinator wordt niet erkend in Alexander terwijl ze er officieel een zouden moeten hebben.

Daarna gingen we een stukje rijden langs Capelle a/d IJssel naar een dorpje dat toch echt bij Rotterdam hoort, Kralingse Veer.

We gingen naar het voetballen. Nou ja, praten met de voorzitter van voetbalvereniging CKC.
Ze hebben een probleempje, ze kunnen niet uitbreiden en dat met 24 puppillen elftallen en 9 juniorelftallen. CKC heeft maar twee veldjes tot hun beschikking. Ze werken samen met de grootste basisschool van Nederland in Capelle west. CKC heeft veel vrijwilligers. Tachtig procent van de leden komt uit Capelle a/d IJssel. Die gemeente wil geen cent wil bijdragen.

Terug naar Gemeenteraad of Buurten in de Wijken

U bent hier