h

Verhoging eigen bijdrage thuiszorg

19 januari 2004

Verhoging eigen bijdrage thuiszorg

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat

Rotterdam, 19 januari 2004

Schriftelijke vragen aan het college van B & W

Geacht college,

De landelijke verhoging van de eigen bijdrage thuiszorg leidt ook in Rotterdam tot maatschappelijk ongewenste gevolgen. Volgens de thuiszorg hebben reeds zo'n 150 gezinnen de thuiszorg opgezegd en hebben velen het aantal uren thuiszorg verminderd.
Dat betekent dat mensen of zonder hulp zitten of een beroep doen op onprofessionele zorg. Daarnaast is het risico groot dat mensen die nog wel gebruik maken van de thuiszorg bezuinigen op andere belangrijke basisvoorzieningen.

Dat leidt tot de volgende vragen:

  1. Bent u met ons van mening dat de thuiszorg een belangrijke basisvoorziening is en dat deze vorm van professionele zorg noodzakelijk is onder meer vanwege de preventieve taken?
  2. Erkent u dat een vermindering van de professionele thuiszorg kan leiden tot vereenzaming, verwaarlozing, verslechtering van de situatie thuis en een toename van het beroep op intramurale zorg?
  3. Bent u bereid om in samenwerking met de thuiszorgorganisaties alle mogelijke gevolgen van de verhoging van de eigen bijdrage voor de Rotterdamse thuiszorggebruikers, in kaart te brengen en de raad hiervan op de hoogte te stellen?

    De verhoging van de eigen bijdrage is overhaast ingevoerd hetgeen gepaard is gegaan met slechte informatie. Het landelijke inningsorgaan, het CAK, is telefonisch zeer slecht bereikbaar en de bejegening is onvriendelijk. De Rotterdamse thuiszorgorganisaties en patientenorganisaties spannen zich in om mensen de noodzakelijke aanvullende informatie te verschaffen en het CAK te wijzen op haar verantwoordelijkheid in deze.

  4. Bent u bereid deze organisaties hierin te ondersteunen? Zo ja, hoe gaat u dit doen?

    De criteria voor indicatie thuiszorg zijn in deze regio onlangs verscherpt met name wat betreft de mantelzorg. Dit leidt tot een sterkere druk op de mantelzorg en zal de bovengenoemde ontwikkelingen versterken. De gemeente is verantwoordelijk voor het regionale indicatieorgaan.

  5. Bent u bereid na te gaan wat de redenen en de consequenties zijn van de verscherping van de indicatiestelling en indien nodig deze te heroverwegen?

Met vriendelijke groet,

Theo Cornelissen, SP Fractievoorzitter Gemeenteraad Rotterdam, (06-) 20 43 01 96

J. Kriens, PvdA-fractie

Zie ook: Brief aan minister Hoogervorst

Terug naar Vragen

U bent hier