h

Nieuws Feijenoord

12 november 2003

Nieuws Feijenoord

Begroting 2004 - SP Fractie Deelgemeente Feijenoord

Het is dus weer tijd om te bepalen hoe we volgend jaar onze centen uit gaan geven.

Om precies te zijn drie miljard vijf honderd vijf en tachtig miljoen zes honderd zestig duizend en zes honderd centen. Zo ongeveer, bij benadering, plus minus.
Dat ongeveer gevoel bekroop mij ook toen ik deze begroting las. Er gaat veel onderzocht worden, we weten weinig, en naar de zes gegeven kerncijfers wordt een slag geslagen.

Zo zijn er geen wachtlijsten voor kinderopvang omdat al die vervelende ouders willen werken op dagen dat het de kinderopvang niet uitkomt, lijkt het of er belachelijk weinig mensen in deze deelgemeente werken omdat er (en dat geven ze zelfs toe!) de verkeerde som wordt gemaakt, zijn er in Feijenoord geen leerlingen en drop-outs op Havo-VWO scholen en hebben we hier geen koophuizen van boven de twee honderd twintig duizend Euro.

Nou, gelooft u mij: er zijn wachtlijsten in de kinderopvang, er zitten kinderen op Havo-VWO scholen en we hebben te dure huizen.

Maar goed, nog één opmerking over de begroting zelf: Dit is de slechtste begroting van de vijf die ik hier ooit gezien heb. Niet zozeer qua inhoud, "wat willen we", maar wel qua leesbaarheid, onderbouwing, dubbelingen en ga zo maar door. Chaotisch en vaag.
Het D(agelijks) B(estuur) zal met het feitelijk uitvoeren van deze begroting dan ook goed moeten uitkijken dat ze binnen de grenzen van het coalitie-akkoord blijft, want met deze begroting kan, let wel, kan ze met goedkeuring van de raad die grenzen overschrijden. Zoals altijd, we houden u in de gaten!

Maar goed, we moeten verder. We gaan verder! Als wij, als de raad, als het bestuur, als het apparaat, niet volgend jaar samen hard gaan werken om met alle middelen die we hebben deze deelgemeente gelijkwaardiger, menswaardiger en solidairder te laten zijn, dan falen wij. En we krijgen met z'n allen goed genoeg betaald om dat falen onacceptabel te maken.

Het moet gelijkwaardiger worden, de kloof tussen arm en rijk in deze deelgemeente moet kleiner. En niet statistisch door armen te exporteren en rijken te importeren, maar door de armen rijker te maken. En niet alleen in baar geld, maar ook in kennis, weerbaarheid, veerkracht.

Het moet menswaardiger, mensen hebben het recht op een fatsoenlijk, goed onderhouden en naar inkomen betaalbaar dak boven hun hoofd. Te veel panden worden door de eigenaren slecht onderhouden, teveel woningen staan leeg. Dat moet niet onderzocht worden (soms lijkt deze deelgemeente net een club jonge onderzoekers) daar moet wat aan gedaan worden!

Het moet solidairder, mensen moeten merken dat de deelgemeente staat voor hun belangen, daarvoor opkomt, daarvoor strijd! Samen maken we de samenleving, samen. Niet wij tegenover zij, niet overheid tegenover inwoners. De Sesamstraat doctrine: SA-MEN-WER-KEN!!

Mooie woorden, maar daar koop je geen brood van. Wij zijn ons er donders goed van bewust dat niet opeens volgend jaar een utopische samenleving gecreëerd kan worden in Feijenoord. Zo naïef zijn wij echt niet. Maar we MOETEN er in 2004 met z'n allen hard voor werken, ja, voor vechten, die idylle iets dichterbij te krijgen!

Quintijn Rijsdijk, fractievoorzitter, Frank Kreukniet, raadslid

Terug naar Feijenoord

U bent hier