h

Verzoek aan gemeenteraad: Rotterdam status van 'oorlogvrije gemeente'

3 februari 2003

Verzoek aan gemeenteraad: Rotterdam status van 'oorlogvrije gemeente'

Tomaat Nieuws Archief Tomaat

Rotterdam, 03 februari 2003

Aan het College van Burgemeester en Wethouders en de leden van de Gemeenteraad van Rotterdam
Betreft: verzoek om Rotterdam de status van 'oorlogvrije gemeente' te geven.

Geachte raad en geacht college,

Zoals bekend is de kans op een oorlog met Irak momenteel bijzonder hoog. Deze kan al snel beginnen en zal vergaande gevolgen hebben. In de eerste plaats natuurlijk voor de bevolking van Irak, die na alle rampspoed nu opnieuw slachtoffer van een nieuwe oorlog dreigt te worden. Daarnaast voor alle militairen die bij deze oorlog ingezet zullen worden. Maar ook voor ons in Nederland blijft de oorlog niet zonder gevolgen. Om die oorlog te voeren is de krijgsmacht van de Verenigde Staten begonnen met het verplaatsen van materiaal en manschappen. Er zijn al tienduizenden manschappen in het gebied van de Golf en nog eens 156.000 onderweg. Een deel van de manschappen en materieel maakt deel uit van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa, onder andere gelegerd in Duitsland. Deze troepenmacht en zijn materieel wordt binnenkort (of is al) vervoerd per spoor, weg of water naar havens aan de Noordzee, zoals Antwerpen, Vlissingen, Rotterdam, Bremen. Een deel van die transporten zal wellicht onze gemeentegrenzen passeren.

Momenteel is er geen sprake van oorlog met Irak: de Nederlandse regering heeft niet de oorlog aan Irak verklaard. Daarnaast is volgens recent opinieonderzoek de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen Nederlandse betrokkenheid bij een nieuwe oorlog. Desalniettemin wordt er door de Nederlandse overheid, in ieder geval stilzwijgend, medewerking verleend aan het vervoer van materieel dat bestemd is voor het oorlogstoneel.

Afgelopen donderdag 30 januari heb ik daarom in 'het vragenhalfuurtje' aan het college gevraagd in hoeverre de haven van Rotterdam al ingeschakeld werd bij de oorlogsvoorbereidingen en in hoeverre hierbij steun is gevraagd aan de gemeentelijke overheid. Burgemeester Opstelten beantwoordde de eerste acht vragen negatief. Er zou geen sprake zijn van extra activiteiten van het Amerikaanse of Britse leger in verband met voorbereidingen voor de oorlog in Irak. Er zouden ook geen nucleaire of andere massavernietigingswapens via Rotterdam vervoerd worden. Alleen munitietransporten en dan nog onder de normale afspraken met politie en logistiek gecoördineerd vanuit het MTMC in Capelle aan den IJssel. Op mijn vraag of ambtenaren indien nodig een beroep konden doen op 'gewetensbezwaren' reageerde burgemeester Opstelten gelukkig positief.


Vrijdag 31 januari maakte de Telegraaf melding van wapentransporten voor het Engelse leger. Daarbij zou gebruik gemaakt worden van particuliere ondernemingen; dit buiten elke overheidscontrole om. De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft hierover inmiddels vragen gesteld aan de minister van defensie. Mijn vraag aan het college is of ze de gemeenteraad terstond wil inlichten zodra er om extra assistentie of extra veiligheidsmaatregelen gevraagd wordt voor militaire transporten in verband met een mogelijke oorlog in Irak. Mijn vraag aan de raad is of ze mijn verzoek hierover zou willen ondersteunen.
Sterker nog. De SP stelt de gemeenteraad voor om geen medewerking aan toekomstige oorlogshandelingen te leveren en onze gemeente de status van 'oorlogvrije gemeente' te geven. Dat betekent dat de gemeente alles zal doen wat in haar mogelijkheden ligt om gebruik van transportwegen binnen onze gemeente ten behoeve van het vervoer van oorlogsmaterieel tegen te gaan en ook anderszins al het mogelijke te doen om te voorkomen dat er vanaf ons grondgebied medewerking wordt verleend aan de voorbereidingen op een nieuwe oorlog. Graag horen we of de gemeenteraad bereid is een dergelijke maatregel te overwegen.

Sinds vrijdag 31 januari is ook de Britse atoomonderzeeër voor een 'vriendschaps'bezoek gelegen in de Prins Johan Frisohaven in de Rotterdamse Eemhaven. Volgens onze informatie is in 1992 afgesproken dat nucleaire onderzeeërs niet de stad in mochten komen maar ter hoogte van de Maasvlakte voor de wal zouden moeten gaan. In hoeverre is hier sprake van afwijking van eerder gemaakte afspraken?

Wij hopen op korte termijn een reactie op deze brief te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Theo Cornelissen, fractievoorzitter SP gemeenteraad van Rotterdam, tel. (010-) 466 80 92 of (06-) 20 43 01 96

Zie ook: Vragen Irak en het artikel uit het RD

Terug naar Archief

U bent hier